....

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ

Είναι  απολύτως αναγκαίο να σας ανακοινώσω  -και να υποστείτε τη βάσανο να διαβάσετε- έναν, κουραστικό στην ανάγνωση,

κατάλογο ελλείψεων και προβλημάτων, που αναφέρθηκαν απο τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και διαπίστωσα  « ιδίοις όμμασι», κατά την πρόσφατη επίσκεψη μου, ως Πρόεδρος  της Α ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ στα σχολεία της περιοχής μας .

Ενδεικτικά και μόνο,ανέφεραν τα εξής:

 -Στο Γυμνάσιο Φούστανης λείπει Μουσικός,Μαθηματικός για 4 κατ ιδίαν ώρες –Δεν υπάρχει Γυμναστήριο και οι οθόνες των υπολογιστών στο εργαστήριο Πληροφορικής είναι τεχνολογίας εικοσαετίας, πεπαλαιωμένες κι επικίνδυνες για την υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών.

- Στον Εξαπλάτανο χρειάζονται ανανέωση οι λιγοστοί υπολογιστές-είναι  παλιάς τεχνολογίας, ενώ δεν υπάρχει αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων για εκδηλώσεις, ούτε βιντεοπροβολείς.

-Στην Πετριά υπάρχει παλιά υποδομή εργαστηρίου πληροφορικής, δεν υπάρχει καθηγητής Μουσικής κι υποφέρουν απο υποχρηματοδότηση..

 -Στο Γυμνάσιο Πολυκαρπίου έχουν ένα μόνο χαλασμένο φωτοτυπικό μηχάνημα , δεν έχουν καθηγητή Πληροφορικής και επίσης Μουσικό.

-Στο 1ο Γυμνάσιο Αριδαίας δεν υπάρχουν υπολογιστές στο Γραφείο των καθηγητών, παρά 1-2 λάπτοπ, δεν υπάρχει καθηγητής  Μουσικής και Φυσικής,υπάρχουν μούχλες και χρειάζεται συντήρηση κτιρίου.

-Το 2ο Γυμνάσιο Αριδαίας χρειάζεται άμεσα συντήρηση κτιρίου.

-Στο Γυμνάσιο Καλής δεν έχουν πετρέλαιο και κάνουν μάθημα με τα μπουφάν.Χρειάζονται καθηγητή Μουσικής,υπολογιστές,προτζέκτορα,κλειστό Γυμναστήριο,πλημμυρίζει το σχολείο λόγω κακής συντήρησης των κουφωμάτων ,καζανάκια και τουαλέτες  χρειάζονται επειγόντως συντήρηση,δεν υπάρχουν παγκάκια στην αυλή ούτε κάδοι σκουπιδιών!

-Στο ΓΕΛ Αριδαίας λείπουν υπολογιστές,προτζέκτορας και φωτοτυπικό μηχάνημα.

-Στο ΕΠΑΛ Αριδαίας λείπουν 2 εργαστήρια Πληροφορικής , και όταν το επισκεφτήκαμε, πριν 20 μέρες, δεν υπήρχαν όλα τα βιβλία ειδικοτήτων, ούτε αναλυτικά προγράμματα.

-Στο ΕΠΑΛ Εδεσσας λείπουν υλικά εργαστηρίων, έχει μεγάλο κτιριακό πρόβλημα,είναι δαιδαλώδες και χρειάζεται 700 λιτρα πετρέλαιο την ημέρα για τη θέρμανσή του,κάνουν με τα μπουφάν μάθημα,δεν είχε βιβλία ούτε για τις πανελλήνιες εξετάσεις,τα αναλυτικά προγράμματα ήρθαν αργά, βρέχει στον προθάλαμο,χρειάζεται 3 γεωπόνους,δεν έχει διοικητικό προσωπικό και τέλος,αν και είναι ένα πολύ μεγάλο σχολείο σε αριθμό μαθητών(570) είναι  το πιό υποβαθμισμένο.

 

 -Στο 2ο ΓΕΛ ΕΔΕΣΣΑΣ έχει πολύ παλιό εργαστήριο Πληροφορικής με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει το μάθημα . Τα φωτοτυπικά είναι  παλιά και παρά τις συνεχείς επισκευές καθημερινά μπλοκάρουν και δεν μπορούν οι καθηγητές να εξυπηρετηθούν .  Αν δεν βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση θα προκύψει πρόβλημα κατά τη διενέργεια των εξετάσεων.Δεν υπάρχει κανένας διαδραστικός πίνακας στο σχολείο.Δεν υπάρχουν Υπολογιστές και  Βιντεοπροβολείς για να καλύψουν τις ανάγκες του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας.Ο μοναδικός χώρος για εκδηλώσεις είναι μικρός και χρειάζεται συσκότιση.Οι βορεινές αίθουσες είναι κρύες,πρέπει να αλλαχθούν τα παράθυρα και να αυξηθούν  τα σώματα του καλοριφέρ.  Λειτουργούν τα καλοριφέρ λίγες ώρες την ημέρα διότι η ποσότητα του πετρελαίου που μας διατίθεται είναι μικρή . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κρυώνουν μαθητές και καθηγητές.

-Στο Γυμνάσιο Σκύδρας έχουν 14 χρονώ ..γερασμένους υπολογιστές και χρειάζεται και συντήρηση κτιρίου-κυρίως βάψιμο.

-Στο Λύκειο Σκύδρας δεν υπάρχουν διαδραστικοί πίνακες,πολλοί υπολογιστές δε δουλεύουν, υπάρχει έλλειψη χαρτιού για φωτοτυπίες και τα τμήματα είναι «βαριά»(27 μαθητές ανά τμήμα),κι ενώ έχει πολλούς μαθητές έχει μόνον ένα εργαστήριο Πληροφορικής  με λίγους υπολογιστές.

-Στο Σχολείο Ειδικής Αγωγής Δ/θμιας Εκπ/σης της Έδεσσας

έχουν κενά σε ειδικότητες και γενικής παιδείας μαθήματα αλλά και  σε Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό -Ψυχολόγος/Κοινωνικός Λειτουργός

Φέτος ειδικά έχουν το μεγαλύτερο αριθμό μαθητών που είχαν ποτέ, και λίγους (ηρωικούς) συναδέλφους

Χρειάζεται , αγαπητοί γονείς και συμπολίτες, να έχετε μιαν εικόνα απο την κατάσταση και  το μέγεθος της  υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου στο οποίο φοιτούν τα παιδιά μας.

Αναρωτιέμαι επίσης :

Πώς μπορούν να απαιτούν τόσα πολλά,να διεκπεραιώνουμε τόσα προγράμματα και δεκάδες δράσεις,στα πλαίσια του Νέου Σχολείου, οι εκπαιδευτικοί και οι  μαθητές σε ένα τέτοιο περιβάλλον,χωρίς να υπάρχει η ενδεδειγμένη υποδομή και οι  κατάλληλες υλικοτεχνικές συνθήκες?

Καλούμε την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση να σταματήσουν να κωφεύουν στα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Οι σοβαρές ελλείψεις υποβαθμίζουν το εκπαιδευτικό έργο.

Αυτές είναι οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης,της αδιοριστίας  και της πολιτικής των μνημονίων. Είναι προφανές ότι ή  θα μετατοπιστεί το κόστος λειτουργίας  στους γονείς, ή θα συρρικνωθούν περαιτέρω και θα κλείσουν με την πολιτική υποχρηματοδότησής τους.

Ζητούμε την άμεση χρηματοδότηση και την πρόσληψη εκπαιδευτικών για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία της περιοχής μας!

Δουλγερίδου Μαριάννα

Πρόεδρος Α’ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments