....

ΈΛΕΝΑ ΧΟΥΣΝΗ… «ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ, ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ!» || ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ

    Με αφορμή το καινούριο της, αστυνομικό μυθιστόρημα, "Χρυσή Εκδίκηση" (εκδ. Κύφαντα), η συγγραφέας Έλενα Χουσνή μιλάει στο MUSEEKart.com για τη δουλειά της, τις παρουσιάσεις που κάνει αυτόν τον καιρό (Η επόμενη είναι στα Public των Σερρών ) και για αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με τη συγγραφή…

 
Ας ξεκινήσουμε με μια γενική ερώτηση. Γεννιέσαι συγγραφέας ή γίνεσαι; Είναι ατελείωτα τα όσα έχουν ειπωθεί, γραφεί γι` αυτό το θέμα διαχρονικά. Όμως στο θέμα της γραφής τα πράγματα είναι λίγο πολύπλοκα. Κάποιοι μιλούν για «στόφα» ή ταλέντο, για μια ικανότητα δηλαδή στην γραφή. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που σε χαρακτηρίζει ως γενετικό χαρακτηριστικό. Γιατί η συγγραφή έχει  να κάνει με πολλά πράγματα. Σαφώς με μια ικανότητα να αποτυπώνεις στο χαρτί αυτά που σκέφτεσαι κατά τρόπο που να γίνονται ελκυστικά, να έχουν ενδιαφέρον, να έχουν κάτι να πουν, αλλά απαιτούνται και άλλα πράγματα. Παίζουν ρόλο ο χαρακτήρας, οι εμπειρίες, ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τις εμπειρίες αυτές, η ματιά σου στον κόσμο αλλά και η πειθαρχία, η σκληρή δουλειά, η αφοσίωση. Αυτό που εν ολίγοις ισχύει για όλους τους χώρους. Το ταλέντο δεν φτάνει.
 
Είπατε ότι στη συγγραφή παίζει ρόλο το να έχει ο συγγραφέας κάτι να πει και να το πει με τρόπο που να είναι ενδιαφέρον. Είναι κι αυτό ένας στόχος του συγγραφέα; Να πει κάτι; Είναι αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Ο συγγραφέας σαφώς και επηρεάζεται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, από τα όσα συμβαίνουν γύρω του, από ανθρώπους, συνθήκες, βιώματα. Η ιστορία που κάθε φορά αποφασίζει να γράψει και ο τρόπος που θα την γράψει απαντούν σε μια ενδόμυχη ανάγκη να μιλήσει για ένα θέμα, αυτό που θα επιλέξει, αυτό που θα αποτελεί τον κεντρικό ιστό γύρω από τον οποίο θα κινούνται οι ήρωές του. Τα θέματα στη λογοτεχνία, στην πραγματικότητα δεν είναι περισσότερο από δέκα. Έρωτας, Πόλεμος, ειρήνη, θάνατος, φιλία… Έχουν γραφτεί χιλιάδες βιβλία με την ίδια θεματική. Αλλάζει όμως η προσέγγιση, αλλάζουν οι χαρακτήρες, αλλάζει η ατμόσφαιρα. Εκεί μπαίνει η προσωπική πινελιά αυτού που γράφει. Και αν μια ιστορία είναι σωστά δομημένη, στο τέλος κάτι καταφέρνει να πει στον αναγνώστη. Όχι απαραίτητα αυτό που είχε στο μυαλό του ο συγγραφέας. Λένε για την ποίηση ότι έχει τόσες ερμηνείες όσοι και οι αναγνώστες. Και με τα βιβλία το ίδιο γίνεται. Κάθε αναγνώστης θα κάνει το δικό του, εντελώς προσωπικό ταξίδι, διαβάζοντας ένα βιβλίο. Θα νιώσει, καταλάβει, βρει εντελώς διαφορετικά στοιχεία. Αυτή είναι και η μαγεία της ανάγνωσης.
 
Για να έρθουμε και στο βιβλίο σας «Χρυσή Εκδίκηση» Πως προέκυψε ο τίτλος; Να πω καταρχήν ότι ρόλος του κάθε τίτλου είναι να συνοψίσει, όσο είναι δυνατόν, το περιεχόμενο του βιβλίου. Και να το κάνει κατά ένα τρόπο που  θα δίνει στον αναγνώστη ένα κίνητρο να το πιάσει στα χέρια του, να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες για αυτό, ή να τον δελεάσει να το διαβάσει. Εν προκειμένω θεωρώ, για να μην αποκαλύψω πολλά για την υπόθεση, ότι ο τίτλος είναι απόλυτα συμβατός με το περιεχόμενο του βιβλίου. Το «Χρυσή» παραπέμπει σε ένα από τα στοιχεία του βιβλίου που αφορά τα ενεχυροδανειστήρια και τον τρόπο που αυτά λειτουργούν και αποτελούν ένα κομμάτι της υπόθεσης, ενώ το «εκδίκηση» αφορά την αστυνομική πλοκή περισσότερο.
 
 
Έχετε επιλέξει και στα δύο βιβλία σας, τον χώρο της Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Γιατί αυτό; Η αστυνομική λογοτεχνία είναι ένα είδος που αγαπώ από μικρή. Τα διαβάσματά μου ήταν εν πολλοίς, αλλά όχι μόνο, σε αυτό το είδος. Είναι ένα είδος που για πολλές δεκαετίες θεωρήθηκε υποδεέστερο, κατηγορήθηκε για έλλειψη λογοτεχνικότητας, λοιδορήθηκε ως εύκολο και ανούσιο ανάγνωσμα. Αλλά, τελικά, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, ας πούμε ότι «αποκαταστάθηκε» και πλέον έχει αποκτήσει ανά τον κόσμο φανατικούς αναγνώστες. Για μένα η γοητεία του έγκειται στα ίδια τα δομικά χαρακτηριστικά του. Η ύπαρξη μιας σύνθετης πλοκής, οι ανατροπές, οι κοινωνικές αναφορές, η μάχη με το ανήθικο ως αντιδιαστολή στο ηθικό, οι χαρακτήρες, η ηθογραφική και ψυχογραφική του προσέγγιση είναι ακαταμάχητα και ασκούν γοητεία, θεωρώ, στον αναγνώστη. Επίσης το γεγονός ότι και ο ίδιος ο αναγνώστης γίνεται κομμάτι της πλοκής, της έρευνας, αφού διαβάζοντας ένα αστυνομικό μυθιστόρημα παρακολουθεί την υπόθεση και συμμετέχει προσπαθώντας και ο ίδιος να βρει απαντήσεις που είτε επιβεβαιώνονται είτε διαψεύδονται στο τέλος. Επίσης το γεγονός ότι το αστυνομικό μυθιστόρημα έχει πλέον πάρει τη θέση του κοινωνικού μυθιστορήματος, ειδικά στην εποχή μας, και ειδικά στην χώρα μας με όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια.
 
Στο βιβλίο σας «Χρυσή Εκδίκηση» δένετε στην πλοκή τα ενεχυροδανειστήρια με την ποίηση του Σεφέρη. Πώς προέκυψε αυτή η ενδιαφέρουσα συσχέτιση; Δυστυχώς δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά γιατί όπως είπαμε στο αστυνομικό μυθιστόρημα δεν μπορείς να πεις πολλά για την υπόθεση. Θα σας πω μόνο ότι σε ό,τι αφορά τον Σεφέρη γίνεται χρήση των ποιημάτων του που έχουν σχέση με την δικτατορία, την λεγόμενη δηλαδή αντιδικτατορική του ποίηση. Εκεί προκύπτει μια σχέση, που ελπίζω να πείσει τον αναγνώστη, ανάμεσα στα μηνύματα της ποίησης του Σεφέρη και στην ιδιότυπη κατάσταση- πραγματικότητα και κατά πολλούς «δικτατορία» που ζούμε σήμερα.
 
Επόμενη παρουσίαση του βιβλίου σας, που θα είναι; Θα είναι στις Σέρρες και είμαι ευγνώμων στο Public και ειδικά στον Πάρη Κοτζαθανάση για την υπέροχη θετική του ενέργεια και την αγάπη που έχει για τον χώρο που υπηρετεί, και που είναι πράγματι αξιοθαύμαστη. Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 8 Μαρτίου, στις 18.30,  ημέρα της γυναίκας και συμπτωματικά και ημέρα των γενεθλίων μου και ανυπομονώ να βρεθώ στις Σέρρες και να κάνουμε, όπως ελπίζω μια όμορφη κουβέντα για το βιβλίο γενικότερα.
 
Τι θα λέγατε, κλείνοντας, σε όσους θέλουν να δοκιμαστούν στο χώρο της συγγραφής; Να μην λιγοψυχούν. Να υπηρετούν με πάθος αυτό που αγαπούν. Η έκδοση ενός βιβλίου δεν είναι αυτοσκοπός. Το ταξίδι πάντα έχει την μεγαλύτερη σημασία. Να μην τα παρατούν λοιπόν. Ποτέ…

 

 

 

 

Info
Η Έλενα Χουσνή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πέλλα. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής», ως υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ως επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Βορείου Αιγαίου, ενώ σήμερα είναι Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης Δήμου Σάμου. Διηγήματά της έχουν φιλοξενηθεί σε συλλογικά έργα, ενώ το βιβλίο της «Άλικο σαν το…Αίμα» έλαβε το Α΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (2012). Από την ΠΕΛ, εξ άλλου, έχει βραβευθεί με το Α΄ Βραβείο Θεατρικού Έργου (2009) και με το Γ΄ Βραβείο Μυθιστορήματος (2009). Έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς.
Το 2014 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο «Στα άδυτα.. των δυτών» από τις εκδόσεις Δίαυλος ενώ τον Ιανουάριο του 2015 έγινε μέλος της ΕΛΣΑΛ (Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας).

 

http://www.museekart.com/archives/4081

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments