....

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΜΕΤΡΟ | ΑΓΓΕΛΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ | ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΜΙΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ


 

 



ΑΓΓΕΛΟΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΤO ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΜΙΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ 
Πρόλογος: Δημήτρης Αβραμόπουλος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Η διαδρομή του συγγραφέα αφήνει μερικά αποτυπώματα, διαφορετικά μεταξύ τους:
Πρώτο αποτύπωμα: τα εγγειοβελτιωτικά έργα και γενικότερα τα έργα υποδομής για την ανάπτυξη της γεωργίας. Στα έργα αυτά αφιέρωσε μία εικοσαετία. Ήταν πρώτης προτεραιότητας στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων στις δεκαετίες 1960 και 1970 και στον προγραμματισμό των διεθνών οργανισμών: FAO, UNDP, ΟΟΣΑ, Διεθνής Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι οργανισμοί αυτοί παρείχαν σημαντική οικονομική και τεχνική βοήθεια στην αναπτυσσόμενη τότε Ελλάδα. Με τα εφόδια του γεωπόνου και του πολιτικού μηχανικού, καθώς και της γλωσσομάθειάς του, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στον εν λόγω τομέα στα πλαίσια της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης του Υπουργείου Γεωργίας, όπου ανέβηκε όλα τα σκαλιά της ιεραρχίας και κατέληξε γενικός διευθυντής. Τα έργα αυτά συνετέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στην αλματώδη γεωργική ανάπτυξη των δεκαετιών 1960 και 1970. Η συμβολή του αναγνωρίστηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο δια της απονομής τιμητικής πλακέτας και δια της αναγόρευσής του ως επίτομου διδάκτορα.
Δεύτερο αποτύπωμα: η συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. υπό την ιδιότητα του γενικού διευθυντή του Υ.Γ. και του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων. Τρία χρόνια σκληρής εργασίας με πολλά ξενύχτια, χωρίς ανάσα. Η συμμετοχή αυτή αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών με την απονομή τιμητικής πλακέτας.
Τρίτο αποτύπωμα: η θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί 11 περίπου χρόνια, η οποία επιβραβεύτηκε από την ολομέλειά της υπό τον περίφημο Πρόεδρό της Ζακ Ντελόρ με ειδική τιμητική διάκριση.
Τέταρτο αποτύπωμα: η θητεία του στον ιδιωτικό τομέα, στον ιδιαίτερα σημαντικό Όμιλο Επιχειρήσεων Λάτση, επί 15 χρόνια και 8 μήνες. Η αποχώρησή του στην ηλικία των 81 ετών επιβραβεύτηκε με τιμητική επιστολή του επικεφαλής του Ομίλου Δρ. Σπύρου Λάτση.
Πέμπτο αποτύπωμα: η συγγραφική δραστηριότητα, η οποία αναπτύχθηκε μετά το πέρας της επαγγελματικής του πορείας. Τέσσερα βιβλία και το παρόν με τα 81 άρθρα του, κατανεμημένα σε εννέα διακριτές ενότητες. Τόσο τα βιβλία, όσο και τα άρθρα αφορούν αντικείμενα γενικότερου ενδιαφέροντος, μη σχετιζόμενα με τα αντικείμενα των σπουδών του και της επαγγελματικής του πορείας, εκτός από εκείνα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι μια εκτενής μαρτυρία για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής στην οποία έζησε και έδρασε ο συγγραφέας. Εμπλουτίζει με γνώσεις, τεκμηριωμένες απόψεις και γλαφυρή αφήγηση την όλη διαδρομή της χώρας μας.
Αξίζει ο έπαινος και η ευγνωμοσύνη μας στον Άγγελο Ζαχαρόπουλο για τις μαρτυρίες και τις παρακαταθήκες του».
Δημήτρης Αβραμόπουλος, Βουλευτής, τ. Υπουργός, τ. Επίτροπος της Ε.Ε.
[Από τον πρόλογο του βιβλίου]

 
 
ΙSBN 978-618-86126-7-9, Σχήμα 17x24, Σελίδες 380, Τιμή €30,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ), Βάρος: 743, Εκδόσεις Επίμετρο, Αθήνα 2023

 

Σχόλια - Facebook Comments