....

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΟΣΤΡΟΒΟΥ - ΑΡΝΙΣΣΑΣ 5-11-2016 (VIDEO PHOTOS)


Χθές Σάββατο 5-11-2016 ώρα 11 το πρωί σε μια λιτή εκδήλωση σε ένδειξη σεβασμού και φόρου τιμής έξω από την Κωμόπολη της Άρνισσας στον χώρο του μνημείου των πεσόντων της Μάχης του Οστρόβου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για 5η συνεχόμενη χρονιά στους πεσόντες Έλληνες πολεμιστές  εορτασμού και απελευθέρωσης της Άρνισσας από τον τουρκικό ζυγό.

 Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και κατατέθηκαν στεφάνια από τον Δήμαρχο Έδεσσας, από εκπρόσωπο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, εκπρόσωπο της II Μεραρχίας Πεχικού, Αντιδήμαρχο Δήμου Έδεσσας, Πρόεδρο Τ.Κ. Άρνισσας, Αναπλ. Υποδ/ντή Δ.Α. Πέλλας, Διοικητή Π.Υ. Έδεσσας, Εκπρόσωπο Α' βάθμιας Εκπ/σης, Δ/ντή Β' βάθμιας Εκπ/σης, Εκπρόσωπο Πεσόντων Αγωνιστών, Εκπρόσωπο εθελοντών Κρητών, Εκπρόσωπο Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, Εκπρόσωπο Τραυματιών Πολεμιστών Οπλιτών Ν. Πέλλας, από τον Μορφωτικό Σύλλογο Νέων Άρνισσας (ΜΕΣΝΑ) και από τον Σύλλογο Ποντίων "Οι Αργοναύτες"      επισήμους και εκπροσώπους αρχών Στρατού και Αστυνομίας, Σχολείων και Συλλόγων.

Ομιλία για την Μάχη του Οστρόβου ανέπτυξε ο Εκπαιδευτικός Κάρτας Ηλίας όπως επίσης και ο Συγγραφέας Ιωάννης Παπαλαζάρου.

Στο βίντεό μας παρακάτω όπως θα δείτε στο τέλος ο Συνταξ. Δασικός κ. Αθανάσιος Βαρδάκας μας παραχώρησε συνέντευξη για όλο το ιστορικό των πεσόντων.

Η Άρνισσα κάθε 5 Νοεμβρίου έχει ακόμη μια  παραπάνω ημέρα και λόγο να εορτάζει κάθε χρόνο ως επίσημη επέτειο απελευθέρωσής της από την τουρκοκρατία πριν 104 ολόκληρα χρόνια. Σημαντική ημέρα γιατί έγινε η τελική μάχη στο λεκανοπέδιο της 'Αρνισσας ('Οστροβο).Προς τιμήν των τριών στρατιωτών που πολέμησαν στη μάχη αυτή αλλά και όλων όσων πολεμιστών από όλη την Ελλάδα αγωνιστήκαν και έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτής αλλά και αργότερα:

Οι πεσόντες και τιμηθέντες εξ ονόματος όλων αυτών:

Στρατιώτης Αλεξανδρόπουλος Γ. Ιωάννης από Κωνσταντίνοι Μεσσηνίας

Στρατιώτης ΚΑΡΑΤΖΑΣ Κ. Ανδρέας από την Ερμούπολη Σύρου

Στρατιώτης ΝΤΕΝΤΑΚΗΣ Ν. Βασίλειος από το Δράμεση Ευβοίας

 

Στο μνημείο τοποθετήθηκε μαρμάρινη πλακέτα που περιγράφει με λίγα λόγια το ιστορικό της μάχης της 'Αρνισσας (Οστρόβου)

Σημαντική η βοήθεια των: Συγγραφέα και Ιστορικό Παπαλαζάρου Ιωάννη

και Βαρδάκα Αθανασίου συνταξιούχο Δασικό, οι οποίοι συνέβαλαν στα μέγιστα ώστε να καταγραφεί ιστορικά μετά από έρευνα και ανεύρεση στοιχείων της ιστορίας της μάχης της Άρνισσας όπως επίσης και να βρεθούν τα ονόματα των παραπάνω πεσόντων που έλαβαν μέρος στην απελευθέρωση της 'Αρνισσας, μέσω του Γ.Ε.Σ. (Γενικού Επιτελείου Στρατού) Τμήμα Ιστορίας, αλλά και την βοήθεια όλων των τοπικών αρχών κ. Δημάρχου, Αντιδημάρχου και Ιερέα της Άρνισσας Πάτερ Νικόλαο Τούλη, μετά από πρότασή τους να ανεγερθεί το παραπάνω μνημείο στη μνήμη τους.

Να θυμίσουμε ότι τα εγκαίνια έγιναν πριν 4 χρόνια Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 12 το μεσημέρι με την παρουσία όλων των παραπάνω αναφερόμενων, όπου μέσα σε κλίμα πατριωτικού ενθουσιασμού και συγκίνησης, όλοι οι παρευρισκόμενοι τίμησαν τους τρείς αγωνιστές του 1912 με παρουσία  επισήμων Αντιπεριφερειάρχη Δημάρχου Αντιδημάρχων Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών, Δημοτικών Συμβούλων,   Προϊσταμένων Α' βάθμιας και Β'Βάθμιας Εκπαίδευσης αντιπροσωπείας του Δημοτικού Σχολείου Δασκάλων και μαθητών και Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και με την παρουσία πολλών κατοίκων της πόλης Άρνισσας και αρκετών επισκεπτών, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Δήμαρχο και τον Υποδ/τή της 2ας Μεραρχίας 'Εδεσσας και την σημαία οποία και παρέδωσαν στον Ηλιάδη Περικλή κάτοικο Άρνισσας

ο οποίος πριν αρκετά χρόνια μαζί με συγχωριανό του τον Νικόλαο Κάρτα περισυνέλλεξαν τα οστά των νεκρών στρατιωτών

 

 
 
 
 
 
 
 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments