....

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες εκδηλώσεις της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

 

Με επισημότητα, περιεκτικό πρόγραμμα και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες εκδηλώσεις Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στην πόλη των Γιαννιτσών, από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με την καθοριστική συμβολή του Δήμου Πέλλας και των Ποντιακών και Προσφυγικών Συλλόγων.

 

Οι σύλλογοι έδωσαν δυναμικό παρών, καταφθάνοντας με τα λάβαρα και μεγάλη αντιπροσωπεία των μελών τους, με παραδοσιακές φορεσιές, τιμώντας τα ήθη και έθιμα των προγόνων μας, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Γιαννιτσών, όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας.

 

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος, η Δήμαρχος Σκύδρας κα. Κατερίνα Ιγνατιάδου, οι Περιφερειακές Σύμβουλοι κκ. Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη και Μαρία Καράμπελα, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Ιωάννης Βακουφτσής, ο Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών κ. Κωνσταντίνος Τσάκαλος, λοιποί εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, εκπρόσωποι πολλών άλλων τοπικών αρχών και συλλόγων, της εθνικής αντίστασης, και εφεδροπολεμικών οργανώσεων.

 

Εντός του Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκε κεντρική ομιλία από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη ο οποίος τόνισε τη σημασία της απότισης ελάχιστου φόρου τιμής στους ήρωες και θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης έκανε ειδική αναφορά στα σημαντικά ιστορικά γεγονότα των διώξεων, των βασανισμών, των εξευτελισμών και των σφαγιασμών, με πλήρη τεκμηρίωση για το προσχεδιασμένο και αποτρόπαιο έγκλημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Επίσης, κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο αποτελούν «εκδηλώσεις εθνικού συναγερμού για τους πολίτες και την κοινωνία, προκειμένου να μην ζήσουμε μία ακόμη Γενοκτονία σε σύγχρονη μορφή», συνέπεια της οικονομικής κρίσης, των πρόσφατων γεωπολιτικών εξελίξεων κι άλλων δραματικών γεγονότων που βιώνει η Ελλάδα την τελευταία περίοδο. 

 

Οι εκδηλώσεις μνήμης συνεχίστηκαν στο Μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού στην Πλατεία Νέας Τραπεζούντας, όπου πραγματοποιήθηκε τρισάγιο και ομιλία από το Δήμαρχο Πέλλας κ. Γρηγόριο Στάμκο.

 

Ακολούθησε πρόγραμμα της Χορωδίας της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Γιαννιτσών, κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των ηρώων και θυμάτων, σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Οι εκδηλώσεις πλαισιώθηκαν από την μουσική μπάντα του Δήμου Πέλλας και ολοκληρώθηκαν με την προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων στο εντευκτήριο της Ευξείνου Λέσχης.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments