....

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΝΙΓΜΟΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι καθάριες θάλασσες του Αιγαίου και του Ιονίου καθώς τις βλέπει κανείς μπορεί να νιώθει ότι τον «καλούν» να τις πιεί στο ποτήρι όμως προτού βουτήξει στα καταγάλανα νερά θα πρέπει να σκεφτεί σε τι κατάσταση είναι και να μην υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις του.

 

O πνιγμός αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου και σοβαρό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Καταγεγραμμένα, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα στον πλανήτη.

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό. Πιο συγκεκριμένα:

  • 10 παιδιά και έφηβοι κάθε χρόνο
  • η αναλογία αντρών/γυναικών, είναι 3 προς 1.
  • οι περισσότεροι λουόμενοι , πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από την στεριά.
  • οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές.
  • η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες από 20 έως 24 ετών.
  • ωστόσο οι ομάδες υψηλού κινδύνου σε ότι αφορά τον πνιγμό είναι τα παιδιά (0-5 ετών) και οι ηλικιωμένοι. 

Πρόληψη

 

4178982

πηγή:Eurokinissi

Ακόμη και στην καλύτερη φυσική κατάσταση να είναι κανείς θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες ασφάλειας.

Ας δούμε αναλυτικά τις συμβουλές των υπευθύνων του προγράμματος «Ασφαλής Ελλάδα»:

  • Κολυμπήστε πάντα με παρέα και ιδανικά υπό την επίβλεψη ναυαγοσώστη.
  • Κολυμπήστε 3 ώρες μετά το φαγητό.
  • Μην μπαίνετε στο νερό εάν έχετε καταναλώσει αλκοόλ/ ναρκωτικά.
  • Να μπαίνετε σταδιακά στη θάλασσα για να συνηθίζει ο οργανισμός την θερμοκρασία του νερού, αν αυτό είναι κρύο καλό θα είναι να περιορίσετε την παραμονή σας καθώς η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία.
  • Είναι προτιμότερο να κολυμπάτε στα ρηχά και παράλληλα με την ακτή.
  • Τα παιδιά θα πρέπει να τα επιτηρεί πάντα ένας ενήλικος, ο οποίος θα είναι μαζί τους μέσα στο νερό.
  • Να διαβάζετε και μην παραβλέπετε τυχόν προειδοποιήσεις προς τους λουόμενους από τις τοπικές αρχές.
  • Προτού επισκεφτείτε μια παραλία για πρώτη φορά καλό θα είναι να έχετε ενημερωθεί από τους κατοίκους της περιοχής για τυχόν κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν.
  • Αν σας παρασύρει κάποιο ρεύμα στα βαθιά, διατηρήστε την ψυχραιμία σας, κολυμπήστε παράλληλα με την ακτογραμμή προκειμένου να φύγετε από το ρεύμα και στη συνέχεια κάθετα για να βγείτε στην ακτή.
  • Μην κάνετε παιχνίδια στο νερό που βάζουν σε κίνδυνο την δική σας ασφάλεια ή των γύρω σας.

 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει φτιάξει και ένα βίντεο σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ώστε να πιο προσεκτικοί με το υγρό στοιχείο.

 

 

Εναλλακτικές διακοπές

 

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι, οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν εναλλακτικές διακοπές. Όπως να επισκεφτούν βουνά και να δροσιστούν σε λίμνες και ποτάμια.

Ο Στάθης Αβραμίδης, σύμβουλος ατυχημάτων και αγωγής υγείας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και διευθυντής της αθλητικής Ναυαγοσωστικής της ΕΟΥΔΑ δίνει πολύτιμες οδηγίες ώστε να αποφευχθούν τα απρόοπτα.

Κανόνες Ασφάλειας για το Ποτάμι

1083609

πηγή:Eurokinissi

Μπείτε στο νερό περπατώντας σιγά-σιγά κι όχι με βουτιά.

Μην μπαίνετε στο ποτάμι αν το νερό κυλάει γρήγορα. Μπορείτε να ελέγξετε την ταχύτητα του νερού ρίχνοντας σε αυτό ένα κομμάτι ξύλου και να δείτε πόσο γρήγορα μετακινείται.

Αν εγκλωβιστείτε σε ρεύμα, ξαπλώστε και αφήστε το να σας παρασύρει, έχοντας τα πόδια σας προς την κατεύθυνση του, έτσι ώστε αν έρθετε σε επαφή με κάποιο αντικείμενο, να το ακουμπήσετε με τα πόδια και όχι με το κεφάλι.

Μετά από μια έντονη βροχή, να είστε προσεκτικοί καθώς ενώ κολυμπάτε μπορεί να αυξηθεί απότομα η στάθμη ή η ταχύτητα του νερού ή να πέσουν πάνω ξύλα που θα έχουν παρασυρθεί.

Κανόνες Ασφαλείας για την Λίμνη

1218179

πηγή:Eurokinissi

Και στη λίμνη καλό θα είναι μπείτε περπατώντας με τα πόδια και όχι κάνοντας βουτιά με το κεφάλι.

Παρόλο που το νερό της λίμνης δείχνει ασφαλές, συχνά κρύβει κινδύνους. Ένας ξαφνικός ισχυρός άνεμος μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες σε κάποιον που κολυμπάει ή κάνει βαρκάδα.

Μια λίμνη μπορεί να έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία νερού. Άρα αν βρίσκεστε σε βάρκα και πέσετε ξαφνικά στο κρύο νερό, μπορεί να πάθετε σοκ και υποθερμία.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments