....

ΕΙΡΗΝΗ ΓΚΙΝΗ : ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ (VIDEO PHOTOS)

Με μαζική συμμετοχή του λαού της περιοχής πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Έδεσσα η εκδήλωση που οργάνωσε η ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ για την κομμουνίστρια Ειρήνη (Μίρκα) Γκίνη, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την εκτέλεσή της, στα Γιαννιτσά, τα χαράματα της 26ης Ιούλη το 1946.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της πρώην Νομαρχίας και ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων απόδοσης τιμής στους αλύγιστους της ταξικής πάλης και των εορτασμών για τα 100χρονα του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομη ομιλία της Καίτης Χατζηβασιλειάδου, γραμματέα της ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ, η οποία αναφέρθηκε και σε στοιχεία του βιογραφικού της Ειρήνης (Μίρκα) Γκίνη, της Σλαβομακεδόνισσας αγωνίστριας δασκάλας που μαζί με χιλιάδες άλλους πέρασε στο πάνθεον των ηρώων των λαϊκών αγώνων.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Χαβατζάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στο σκηνικό που είχε διαμορφωθεί εκείνη την περίοδο με τη «Λευκή Τρομοκρατία», το έργο τρομοκράτησης και εξόντωσης των λαϊκών αγωνιστών που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και το περίφημο Γ' Ψήφισμα που κλιμάκωνε τις διώξεις σε βάρος των κομμουνιστών.

Η Ειρήνη Γκίνη μαζί με άλλους 9 συντρόφους της συνελήφθησαν στο Καϊμακτσαλάν στις 7 Ιούλη του 1946. Μετά από απίστευτα βασανιστήρια, οδηγήθηκαν για να δικαστούν στο Έκτακτο Στρατοδικείο Γιαννιτσών, με την κατασκευασμένη κατηγορία της «μετοχής εις αυτονομιστικήν προδοτικήν ένοπλον ομάδα σκοπούσαν απόσπασιν μέρους της Ελληνικής Επικρατείας». Μαζί με άλλους 6 συντρόφους της, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε στις 26 Ιούλη του 1946.

Όπως είπε ο Γ. Χαβατζάς, «μπροστά στο γιορτασμό των 100 χρόνων του Κόμματός μας, η ανάδειξη του αγώνα όλων όσοι κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα στις πιο δύσκολες συνθήκες των εκτοπίσεων, της φυλακής και των εκτελέσεων έχει τεράστια σημασία.

70 χρόνια από την εκτέλεση της Ειρήνης Γκίνη, της Μίρκας, και των 6 συντρόφων, τιμάμε την προσφορά τους και εμπνεόμαστε από τον αγώνα τους.

Οι θυσίες και τα βάσανα τους δεν πήγαν χαμένα, συνεχίζουν να φωτίζουν τις "λεωφόρους του μέλλοντος", του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση. Συνεχίζουν να μας εμπνέουν, να μας γεμίζουν με ταξικό μίσος για τους εκμεταλλευτές και την εξουσία τους, να μας γεμίζουν περηφάνια, να μας δίνουν αντοχή και δύναμη για τη συνέχεια του αγώνα μας.

Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι δύσβατος, όπως και ότι τα πιο δύσκολα βρίσκονται μπροστά. Αλλά έχουμε βαθιά πίστη στην εργατική τάξη, στις ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις».

Στη συνέχεια, έγινε ανάγνωση κειμένων από το Αρχείο του ΚΚΕ, που αναφέρονται στη ζωή και τη δράση της Ειρήνης (Μίρκα) Γκίνη. Διαβάστηκαν: «ΜΙΡΚΑ ΓΚΙΝΟΒΑ», από αφήγηση της σ. Ουρανίας Μπουκουβίνα. «Πολυβολείο αφιερωμένο στη μνήμη της Ειρήνης Γκίνη». «Ειρήνη Γκίνη» - Απόστολος Σπήλιος («ΣΦΥΡΙΕΣ» - «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» 28-7-1946).

Ακολούθησε απονομή τιμητικών πλακετών της ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ προς τους απογόνους της Ειρήνης Γκίνη και των άλλων συντρόφων της που στάθηκαν μαζί της απτόητοι και περήφανοι μπροστά στα όπλα των εκτελεστών τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και παρέλαβαν τις τιμητικές πλακέτες απόγονοι της Ειρήνης Γκίνη, του Δημήτρη Λύμπα και του Γεωργίου Μουτσάκη.

Τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο στελεχών της ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ θα παραδώσει τις τιμητικές πλακέτες σε συγγενείς - απόγονους του Πέτρου Περτσεμλή ή Παπαδημητρίου, Γεώργιου Πρώγιου, Θωμά Μιχαήλ, Χρήστου Στογιάννη.

Στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκαν στη συνέχεια δύο νεαροί, ο Αντώνης Παπαδόπουλος και ο Αχιλλέας Γκίτσας, που παίζοντας ακορντεόν τραγούδησαν το πολυτραγουδισμένο στην περιοχή  τραγούδι για την  Ειρήνη (Μίρκα) Γκίνη.

Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση με ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ που αφορούσαν: Την περίοδο της «Λευκής Τρομοκρατίας» (1945-1946). Τη θέσπιση του Γ' Ψηφίσματος. Το Έκτακτο Στρατοδικείο των Γιαννιτσών και την εκτέλεση των λαϊκών αγωνιστών.

 

15/11/16

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments