..

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΈΔΕΣΣΑ;;;;;

 

 

 

Μετά την είδηση για εγκατάσταση  ασυνόδευτων ανήλικών προσφύγων σε δύο ξενοδοχεία των Δήμων Πέλλας, Κουφαλίων-Χαλκηδόνας γίνεται σαφές, ότι οι ανεπαρκείς συνθήκες φιλοξενίας στα hot spot των νησιών λόγω της υπερπλήρωσης τους, το γεγονός της αντικατάστασης του Υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής, η μη τήρηση των  ευρωπαϊκών προτύπων στους  νησιωτικούς χώρους φιλοξενίας, καθώς η δέσμευση της χώρας μας για παραμονή τουλάχιστον 50.000 προσφύγων-μεταναστών στο Ελλαδικό χώρο θα δρομολογήσει την μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα και επιμερισμό τους σε όλη την επικράτεια.

Έτσι λοιπόν είναι θέμα χρόνου και η εγκατάσταση προσφύγων στο Δήμο Έδεσσας. Το θέμα είναι με  ποιο σχεδιασμό θα υποδεχτούμε τους πρόσφυγες βάση και της εμπειρίας που υπάρχει και σε άλλους δήμους ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε. Έτσι λοιπόν υπάρχουν δυο δρόμοι διαχείρισης του θέματος. Ο ένας δρόμος είναι δημιουργία καταυλισμών όπου οι πρόσφυγες βιώνουν συνθήκες εγκλωβισμού, γκετοποίησης με τεράστιες δυσκολίες ενσωμάτωσης στην κοινωνία και κύρια ωφελούμενους τους εργολάβους στο χώρο των κατασκευών και της σίτισης, των υπηρεσιών υποστήριξης.

Ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος του Κιλκίς. Δεν είναι τυχαίο ότι στους διαδρόμους του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής ακούγεται συχνά η έκφραση «κάντο όπως το Κιλκίς». Συγκεκριμένα το θετικό παράδειγμα του Κιλκίς τρέχει από μια αλληλέγγυα εθελοντική ομάδα ενεργών πολιτών που οι συνθήκες την μετασχημάτισαν σε Μ.Κ.Ο. Οι εθελοντές πλέον συνεργάζονται και χρηματοδοτούνται από την Διεθνή Αμνηστία. Επίσης η δράση της ομάδας δεν περιορίζεται μόνο  στη βοήθεια  των προσφύγων αλλά και στους  ευπαθείς πολίτες του Κιλκίς. Η ομάδα προχώρησε στην εγκατάσταση προσφύγων υλοποιώντας ένα αυτόνομο στεγαστικό πρόγραμμα  μέσω της ενοικίασης διαμερισμάτων, που το Νοέμβριο του 2016 αριθμούσαν τα 30 ενώ σήμερα τα 116. Το πρόγραμμα δίνει εργασία σε 61άτομα ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς, φροντιστές κατοικιών, τεχνίτες, οδηγούς, ενώ  καλύπτει  ιατρικές και νομικές υπηρεσίες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η ομάδα επενδύοντας στην κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία μπορεί πλέον να σταθεί και από μόνη της στα πόδια της ενώ σημαντική είναι  η αύξηση του τζίρου και της αγοραστικής κίνησης στην τοπική αγορά.

Βέβαια το ποιο σημαντικό είναι οι αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης των προσφύγων και η ενσωμάτωση τους στην τοπική κοινωνία αφού δεν έχουν αναπτυχθεί φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Ο Δήμος Έδεσσας είναι έτοιμος για να διαχειρισθεί τη πρόβλημα στέγασης προσφύγων που πιθανόν θα προκύψει;

Έχει αποφασίσει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει;

Υπάρχει σχεδιασμός ή για άλλη μια φορά θα βρεθεί απροετοίμαστος αφήνοντας εθελοντικές ομάδες και ενεργούς πολίτες να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά;

         

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments