....

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ 27/12/2010

xyta_giannitson

Το υποσχέθηκε και το πραγματοποίησε μετά από σειρά ετών ο απερχόμενος Δήμαρχος Ν. Παπανικολάου. Έστω και την ύστατη στιγμή ένα μεγάλο έργο πνοής για το νέο δήμο Πέλλας παραδίδεται σε χρήση. Ξεκίνησε λοιπόν η έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) της Διαχειριστικής Ενότητας δήμου Γιαννιτσών. Στη διάρκεια της τελετής θα αδειάσουν απορριμματοφόρα τα σκουπίδια στο χώρο και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θ. Τζάκρη.

Στην ομιλία της η κα Τζάκρη αναφέρθηκε στη σημασία της έναρξης της λειτουργίας του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της δημόσιας υγείας των κατοίκων της περιοχής. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του ΧΥΤΑ, παράλληλα, με το άμεσο κλείσιμο του συνόλου των ΧΑΔΑ στο Δήμο Πέλλας, αποτελεί μέρος του εθνικού σχεδίου άμεσης παύσης λειτουργίας των ΧΑΔΑ και αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη διαχείριση και επεξεργασία των απορριμμάτων στην περιοχή.

Στη συνέχεια η κα Υφυπουργός τόνισε ότι έχει ήδη προχωρήσει η ωρίμανση για την εγκατάσταση μονάδας ολοκληρωμένης επεξεργασίας των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Γιαννιτσών. Η μονάδα θα είναι δυναμικότητας 35.000 τόνων ετησίως, θα περιλαμβάνει μηχανική διαλογή των απορριμμάτων για την ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών, κομποστοποίηση μέρους των απορριμμάτων και την παραγωγή ενέργειας. Το κόστος επένδυσης του έργου εκτιμάται σε περίπου 15 εκ. € και αποτελεί αναγκαία αναπτυξιακή παρέμβαση για την αντιμετώπιση των κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων της περιοχής και την ανακύκλωση των στερεών αποβλήτων.

Κλείνοντας την ομιλία της η κα Υφυπουργός υπογράμμισε ότι: «Η λειτουργία του ΧΥΤΑ και η κατασκευή της μονάδας ολοκληρωμένης επεξεργασίας απορριμμάτων θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Με το προτεινόμενο έργο θα περιοριστούν στο ελάχιστο οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων στην περιοχή και θα ανοιχτούν νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μέσα από την προώθηση της ανακύκλωσης και της εναλλακτικής παραγωγής ενέργειας».

Σχόλια - Facebook Comments