....

ΈΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΑΜΟΡΦΩΤΗ ΚΟΜΜΩΤΡΙΑ, ΟΥΤΕ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΜΕ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ ΠΛΟΥΤΟ

Πρώτο αφήγημα: ήταν μια κομμώτρια με βαθμό απολυτηρίου 13 και την έστειλαν στις Βρυξέλλες να γίνει σύμβουλος ευρωβουλευτή. Ούτε αγγλικά δεν ήξερε.

Δεύτερο αφήγημα: ήταν μια ψιλικατζού που βρέθηκε με εκατομμύρια στα νησιά Κέιμαν και την έστειλαν να δουλέψει σε γραφείο υπουργού. Ήταν ύποπτη για παράνομο πλουτισμό.

Τρίτο αφήγημα: ήταν μια οδαλίσκη που πέρασε τη ζωή της όλη στο κρεβάτι και δεν ήξερε ούτε την προπαίδεια. Είχε συγκεκριμένο ρόλο στην κοινωνία των παθών. Μπορούμε να γράψουμε αναρίθμητες ιστορίες με γυναίκες ανάξιες να αναλάβουν δημόσιο αξίωμα. Μπορούμε να φανταστούμε απίθανες καταστάσεις από τις οποίες αναδεικνύεται κάποια αμόρφωτη, που δεν έχει τα στοιχειώδη προσόντα για θέση ευθύνης. Δεν μπορούμε όμως να γράψουμε ότι η  νέα υπουργός Εργασίας είναι μια αστοιχείωτη και ότι η τοποθέτηση έγινε επειδή είναι μικρή και εμφανίσιμη. Κι όμως, η χολή περίσσεψε εναντίον της, ο σεξισμός και η χυδαιότητα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Τα πλήθη των ουρακοτάγκων στα σόσιαλ μίντια αποδίδουν τον διορισμό της Έφης Αχτσιόγλου στα γυναικεία της θέλγητρα. Η υπουργός κρίνεται για την μικρή ηλικία της και για μια υποθετική ερωτική ζωή που δεν αφορά κανέναν.

Έφη Αχτσιόγλου

Έφη Αχτσιόγλου. Υπουργός Εργασίας

 


Ας δούμε ποια είναι τα αληθινά προσόντα της Έφης Αχτσιόγλου. Πτυχίο Νομικής με άριστα. Μεταπτυχιακό με άριστα.  Έχει Διδακτορικό στο Εργατικό Δίκαιο με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Έχει κάνει ερευνητική εργασία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου.

Ας δούμε την επαγγελματική εμπειρία. Άσκησε τη δικηγορία στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε ως  επιστημονική σύμβουλος στην ευρωπαϊκή ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Να συγκρίνουμε με πρώην υπουργούς Εργασίας: είχε μήπως διδακτορικό στο συγκεκριμένο αντικείμενο ή σε άλλο ο Ευάγγελος Γαννόπουλος ή ο Στέφανος Τζουμάκας; Είχε διδακτορικό η Φάνη Πετραλιά; Όχι. Εκείνοι που είχαν διδακτορικό, ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Λούκα Κατσέλη το είχαν σε άλλο αντικείμενο, όχι στο Εργατικό Δίκαιο.

Πολλοί  πρώην υπουργοί από όλα τα κόμματα είχαν ανάλογη εμπειρία πριν αναλάβουν διοικητικά καθήκοντα. Λογικό είναι: δουλεύει κάποιος ως σύμβουλος και κατόπιν αναλαμβάνει οφίτσιο. Βαρουφάκης, ο Κατρούγκαλος και ο Κοτζιάς υπήρξαν σύμβουλοι πριν γίνουν υπουργοί_ και οι τρεις του Γιώργου Παπανδρέου. Ο κατάλογος είναι τεράστιος και η εμπειρία σε θέση συμβούλου εκτιμάται θετικά. Στην περίπτωση της Αχτσιόγλου και αυτό αντιμετωπίζεται με σχετική ξινίλα, με λάιτ μοτίφ «είναι όμορφη και την διαλέγουν».

Ας δούμε τα αναγκαία κομματικά γαλόνια. Η νέα υπουργός Εργασίας δεν έπεσε από τον ουρανό. Ήταν οργανωμένη από φοιτήτρια, ήταν σε επιτροπές και διοικητικά συμβούλια και όλα αυτά τα αναγκαία για την κομματική ανέλιξη. Στις εκλογές του 2015 το όνομά της βρέθηκε σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ας δούμε την εμπειρία σε διαπραγματεύσεις με αντικείμενο τα εργασιακά: παραβρέθηκε σε όλες τις συνομιλίες με την τρόικα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζει τα πρόσωπα, γνωρίζει τις παραμέτρους, ξέρει την κατάσταση. Μπορούμε βεβαίως να την κρίνουμε και να την κατακρίνουμε για ασυνέπεια απέναντι στους ψηφοφόρους της «πρώτης φορά Αριστερά» αλλά πρόκειται για συνολική πολιτική ασυνέπεια της κυβέρνησης.

Η Έφη Αχτσιόγλου βαθμολογείται σε όλα πάνω από τον μέσο όρο. Δεν είναι ούτε αμόρφωτη κομμώτρια ούτε απατεώνας με αδικαιολόγητο πλούτο.  Έχουν λυσσάξει ορισμένοι και την αντιμετωπίζουν ως ομορφούλα ή ερωμένη επιφανούς. Τούτο δεν αναδεικνύει κάποιο δικό της έλλειμμα αλλά το βαθύ κόμπλεξ μιας κοινωνίας που παραμένει πατριαρχική και βαθιά πουριτανική.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments