....

ΕΔΕΣΣΑ : ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ - ΤΟ ΕΘΙΜΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Κυριακή της Τυρινής.. Ημέρα συγγνώμης και συγχώρεσης . Ενα έθιμο που το τηρούν ακόμη στην Αλμωπία και σε άλλα μέρη της Μακεδονίας Το έθιμο της Λάμκας !!
Ειναι μια κορυφαία ανθρώπινης έκφρασης αγάπης και σεβασμού !!
Όλα τα μέλη της οικογένειας ζητούν συγνώμη ο μικρότερος από τον μεγαλύτερο και του φιλούν το χέρι.
Επειδή είναι έναρξη της Σαρακοστής συμβολίζει την έναρξη της νηστείας και του πνευματικού αγώνα.
Το βράδυ αυτής της μέρας, μαζευόμασταν όλη η οικογένεια στο σπίτι του παππού και της γιαγιας και καθόμασταν σε ενα στρωμένο τραπέζι με πίτες, αυγά, τυρί... Τότε γινόταν και το έθιμα της Λάμκας. Ο παππούς έδενε σφιχτοβρασμένο και καθαρισμένο αυγό με γερή μάλλινη κλωστή στην άκρη του πλάστη και τα περιέφερε μπροστά από τα ανοιγμένα στοματά μας. Εμείς καθησμένοι ολόγυρα του, με τα χέρια πίσω από το σώμα μας προσπαθούσαμε να τα χάψουμε. Και φυσικά ο τυχερός ήταν αυτός που το κατάφερνε πρώτος.
Αφού τρώγαμε οι νέοι φιλούσαν το χέρι των γηραιότερων και ζητούσαν συγχώρεση. Έτσι θα μπαιναμε καθαροί στην Σαρακοστή. Ηταν η μέρα που μας έδινε δραχμούλες ο παππούς μας ! Ετσι αρχίζει η νηστεία του Πάσχα !
Με ένα αυγό  κλείνουν το στόμα  την Κυριακή της Τυρινής και με ένα αυγό λήγει η νηστεία την Κυριακή του Πάσχα.
 
 
Δείτε βίντεο το έθιμο  της Κυριακής της Συγχώρεσης  από μια παλιά μας ανάρτηση από τις 22-2-2015 εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Σταδίου Εδεσσας

Το έθιμο της "Λάμκας" ανάγεται σε πολύ παλαιά χρόνια και επιβιώνει έως τις μέρες μας.

Την Κυριακή της Τυροφάγου (τελευταία Κυριακή της Αποκριάς) όλη η οικογένεια συγκεντρώνονταν στο σπίτι του παππού ή του προπάππου, του "Πατριάρχη" δηλαδή. 

Η συγκέντρωση αυτή ήταν μία συμβολική οικογενειακή εκδήλωση, όπου να νεώτερα μέλη της, έδειχναν τον σεβασμό τους προς τον πρεσβύτερο. Αντάλλασσαν ευχές ενόψει της Σαρακοστής και ζητούσαν συγχώρεση για τα μικρά ή μεγάλα τους λάθη. 

Στην συνέχεια ο παππούς έδενε σ' ένα καλάμι ή στον πλάστη, μία κλωστή από την οποία κρεμούσε ένα βρασμένο αυγό και το κουνούσε. Τα μικρά παιδιά της οικογένειας προσπαθούσαν να πιάσουν με το στόμα το αυγό. Το παιδί που το κατόρθωνε κέρδιζε το χειροκρότημα όλων και ο παππούς του έδινε ένα συμβολικό δώρο σαν επιβράβευση.

Έτσι μ' αυτή την συμβολική εκδήλωση η οικογένεια ετοιμάζονταν να μπει στην Σαρακοστή "καθαρή" από μικρές ή μεγάλες "αμαρτίες" και να προετοιμαστεί για τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας το Πάσχα. 

Λέγεται ότι συμβολικά το στόμα σφραγίζει με το αυγό και ανοίγει με το αυγό το Πάσχα (κόκκινα αυγά).

Αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια στην διοίκηση αυτού του συλλόγου διότι θα ασχοληθούν με την παράδοση της περιοχής μας.

Επίσης να συγχαρούμε τους 3 χοροδιδασκάλους και ιδιαίτερα όλα αυτά τα παιδιά που συμμετέχουν στο χορευτικό του συλλόγου.

Πραγματικά στην εμφάνισή τους μετά την εκδήλωση του εθίμου μας εντυπωσίασαν με το ταλέντο τους στην εκτέλεση των χορών που είδαμε.

Περιμένουμε να δούμε και καινούργια δρώμενα από την παράδοση του τόπου μας.

 

Παρακολουθήστε το βίντεο όπου αναφέρεται η ιστορία του παραπάνω εθίμου και το ιστορικό του Συλλόγου.

 

 

 

2022-03-06-010351 2022-03-06-010329 2022-03-06-010321 2022-03-06-010312 2022-03-06-010300

 

Κατηγορία: 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments