....

ΕΔΕΣΣΑ: ΧΟΡΕΨΑΝ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΚΙΝΗ (VIDEO + PHOTO)

Πράγματι πολύ πετυχημένη η μουσικοχορευτική εκδήλωση στους Μικρούς Καταρράχτες που ακολούθησε την

παρέλαση της 18ης Οκτώβρη για την απελευθέρωση της πόλης.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον τοπικό σύλλογο «Μακεδόνες» και τον Δήμο Έδεσσας.

Ήχοι και χοροί από την πλούσια τοπική μας παράδοση και την λαϊκή μνήμη.

Ανάμεσα στους χορούς ξεχώρισε (όπως πάντα) και ο χορός της «Μίρκας» όπως εκφωνήθηκε από την παρουσιάστρια.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο χορός αναφέρεται στην αγωνίστρια της Εθνικής μας αντίστασης την Ξανθογίτισσα δασκάλα Ειρήνη Γκίνη. Η Ειρήνη (Μίρκα) Γκίνη υπήρξε η μεγαλύτερη αντιστασιακή που γέννησε ο τόπος μας περιόδου (1941-44) και που κατέχει ισάξια θέση στο πάνελ των αγωνιστών δίπλα στον Άρη Βελουχιώτη, τον Νίκο Μπελογιάννη, τον Νίκο Πλουμπίδη, τον Μήτσο Παπαρήγα, την Ηλέκτρα Αποστόλου. Η αντιστασιακή της δράση τιμάται πανελλήνια (Βλέπε οδούς «Ειρήνη Γκίνη» 500μ. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

Είναι ακόμη γνωστό ότι παρ’ όλο που η δράση της τιμήθηκε απ’ την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου το 2006, η πενταμελής επιτροπή του άρθρου 8 (3 διορισμένοι και 2 αιρετοί) της διορισμένης περιφέρειας δεν έδωσε «πράσινο φως» για την ονοματοδοσία της Ειρήνης Γκίνης σε οδό του τόπου που γεννήθηκε.

Ακόμη όλοι ξέρουμε ότι αυτή την ονοματοδοσία την πολέμησαν και κάποιοι αιρετοί του σημερινού Δημοτικού συμβουλίου που κατέχουν εξέχουσες θέσεις στη διοίκηση του Δήμου.

Τι συμβαίνει λοιπόν σήμερα με τους εν λόγω αιρετούς που το 2006, σαν αντιπολίτευση, ήταν αντίθετοι στην πλειοψηφούσα άποψη να ονομαστεί οδός «Ειρήνη Γκίνη» μία οδός στην «Σμαρέκα»; (επέκταση της Έδεσσας)

ΕΡΩΤΗΜΑ:

Μήπως αυτοί οι αιρετοί κατάλαβαν το λάθος τους και θέλουν σήμερα να επανορθώσουν συνδιοργανώνοντας εκδηλώσεις όπου «συν τοις άλλοις» τιμάται και η μνήμη της Ειρήνης Γκίνή;

…… «Κάλλιο αργά παρά ποτέ».

 

Δείτε το βίντεο:

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments