....

ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΕΡΑΝΗ

Μυστήριο καλύπτει τον θάνατο του επιχειρηματία Μανώλη Κυπριανίδη, πρώην ιδιοκτήτη της ιστορικής καπνοβιομηχανίας Κεράνη και πρώην προέδρου ΔΣ της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στη Ζυρίχη.  Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα ελβετικών ΜΜΕ, η αστυνομία που ερευνά την υπόθεση εκτιμά ότι πρόκειται για δολοφονία,  με οικονομικά κίνητρα.

Ο εκλιπών επιχειρηματίας είχε πρωταγωνιστήσει σε δύο μεγάλα χρηματιστηριακά σκάνδαλα τη  δεκαετία του ’90. Αργότερα βρέθηκε αναμεμειγμένος σε ένα ακόμη σκάνδαλο, που αφορούσε την εξαφάνιση συλλογής πινάκων μεγάλης αξίας από τα γραφεία της ΑΓΕΤ Ηρακλής, όταν ήταν πρόεδρος.

Περισσότερο όμως είχε απασχολήσει τον Τύπο με την προσωπική του ζωή, τις κοσμικές εμφανίσεις του και τις πολυτελείς δεξιώσεις του.   Πολλά γράφτηκαν για τη σχέση του με την ηθοποιό Μιμή Ντενίση (φωτό) και για ότι είχε αγοράσει τη βίλα του Αριστοτέλη Ωνάση στο Λαγονήσι, όπου την περίοδο της δικτατορίας  διέμενε ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος.  Είναι ένα «βασιλικό» σπίτι δίπλα στη θάλασσα με κήπο 4 στρεμμάτων, το οποίο ο Κυπριανίδης αγόρασε από την Λίτα Βοϊβόδα, ξαδέλφη του Ωνάση.

Στις μπίζνες μπήκε όταν παντρεύτηκε τη Μαρίνα Φλέγγα, κληρονόμο των ιδρυτών της καπνοβιομηχανίας Κεράνη. Εγινε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας  στα τέλη της 10ετίας του ’80 και σταδιακά απέκτησε μεγάλο ποσοστό μετοχών.
Λίγα χρόνια πρωταγωνίστησε στο πρώτο μεγάλο χρηματιστηριακό σκάνδαλο στην Ελλάδα,  όταν πήρε από την τότε Εμπορική Τράπεζα μια εταιρεία-σφραγίδα (την «ΑΕΜΕΤ»), την έκανε χόλντινγκ της καπνοβιομηχανίας Κεράνη και μέσα σε λίγους μήνες  δεκαπλασίασε την τιμή της μετοχής της. Δεκάδες χιλιάδες επενδυτές της επαρχίας έχασαν τότε όλες τις οικονομίες τους και ολόκληρες οικογενειακές περιουσίες, όταν η μετοχή «ξεφούσκωσε».

Εν συνεχεία, κι ενώ η καπνοβιομηχανία Κεράνη πήγαινε από το κακό στο χειρότερο,  στήθηκε δεύτερο μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της, που ανέβηκε 400% σε λίγους μήνες Στη διάρκεια αυτής της χειραγωγούμενης ανόδου, ο Κυπριανίδης πούλησε αθόρυβα όλες τις μετοχές του και η εταιρεία βρέθηκε στα χέρια… ανύποπτων επενδυτών-τζογαδόρων.

Μετά από διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου, πωλήσεις ακινήτων και  εσωτερικές αναδιαρθρώσεις, η ιστορική καπνοβιομηχανία έβαλε λουκέτο. Οι καινούργιοι μέτοχοι της, χρηματιστές, επενδυτικές εταιρείες, λομπίστες του ΧΑ κλπ, καταστράφηκαν οικονομικά. Κάποιοι μάλιστα κατέφυγαν στη Γερμανία και στη Σουηδία για να γλιτώσουν δικαστήρια και φυλακές.

Ο Μανώλης Κυπριανίδης συνέχιζε να ζει πολυτελώς με τα χρήματα από τον Κεράνη, αξιοποιώντας και τις ισχυρές διασυνδέσεις του σε επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο.

Το 2008 έγινε μη εκτελεστικός πρόεδρος ΔΣ της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής, η οποία μέσω διαδοχικών εξαγορών περιήλθε υπό τον έλεγχο του γαλλικού γκρουπ Lafarge. Παρέμεινε σ’ αυτή τη μέχρι το 2014. Εκτοτε ζούσε τον περισσότερο καιρό στο εξωτερικό.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments