....

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΜΕΤΡΑ «ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΟΥΝ» ΤΙΣ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος

Αλλάζει το σκηνικό στο «μπρα ντε φερ» κυβέρνησης-τρόικας με φόντο τις φοροελαφρύνσεις. Οι εκπρόσωποι των δανειστών υποχώρησαν από την αρχική σκληρή τους στάση επιβεβαιώνοντας έτσι το σενάριο που διακινούσαν τα κυβερνητικά στελέχη ότι θα έπειθαν τους τροικανούς ότι οι φοροελαφρύνσεις είναι ο μοναδικός τρόπος για να συνεχιστεί το πρόγραμμα απρόσκοπτα.

Μετά τις αλλεπάληλες συσκέψεις με τον υπουργό οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη αλλά και το σαφές μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω από την στρατηγική που έχει χαράξει οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχονται τις φοροελαφρύνσεις αλλά υπό όρους.

Οι όροι αυτοί είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η λήψη ισοδύναμων μέτρων. Σημαντική παράμετρος που θα λειτουργήσει καταλυτικά στο ναι των δανειστών στις φοροελαφρύνσεις είναι και τα μεγέθη του προϋπολογισμού που οι τροικανοί εξετάζουν κωδικό προς κωδικό πριν δώσουν την έγκρισή τους για το προσχέδιο που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο. Επιχείρημα που δεν μπορούσαν να μην δεχτούν οι εκπρόσωποι της τριμερούς ήταν και το πλεόνασμα των 712 εκατ. ευρώ που παρουσιάζει η χώρα το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε και μια δέσμη φόρων στους οποίους επέμεναν οι τροϊκανοί τους προηγούμενους μήνες και οι οποίοι επιβλήθηκαν χωρίς όμως να αποδώσουν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχτηκαν να επανεξετάσουν αυτούς τους φόρους και να φτάσουν ακόμη και στην κατάργησή τους.

Η κυβέρνηση επιμένει  για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που προκάλεσε ζημιά στα δημόσια ταμεία, την παράταση για ακόμη έναν χρόνο του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και την σταδιακή μείωση από το 2015 της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Επιπλέον επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι και η αύξηση των δόσεων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία με σημαντικές πιθανότητες να περάσουν και αυτά.

Την ίδια ώρα μια ακόμη συμφωνία ικανοποιεί απόλυτα το Μέγαρο Μαξίμου και είναι η κοινή γραμμή τρόικας και υπουργείου Οικονομικών για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων ενώ η πλευρά των δανειστών εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της μικρής ΔΕΗ .


http://newpost.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments