..

ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ

 

 

 

 

Χίλια ευρώ καλείται να καταβάλει ο δήμος Κοζάνης σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου της πόλης, ως αποζημίωση σε μία γυναίκα η οποία είχε δεχθεί επίθεση από αδέσποτα σκυλιά το 2012. Για το θέμα μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης. «Νομικά δεν μπορώ να το αξιολογήσω, υπάρχει μία απόφαση δικαστηρίου η οποία είναι σεβαστή και εφόσον κληθούμε, θα την εφαρμόσουμε», ανέφερε ο δήμαρχος, τονίζοντας παράλληλα ότι παρά τις προσπάθειες από τους δήμους σε όλη τη χώρα, το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. «Πρέπει να ληφθούν άμεσα κάποιες αποφάσεις γιατί λόγω της κρίσης, το φαινόμενο με τα ζώα που τριγυρνούν αδέσποτα έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις» σχολίασε. Όπως είπε ο κ. Ιωαννίδης, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο δήμος είναι υπεύθυνος, φέρει ευθύνη για οποιοδήποτε περιστατικό συμβεί με κάποιο αδέσποτο ζώο και εξέφρασε την ανάγκη άμεσα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Πολιτεία να συζητήσουν για την αλλαγή του νομικού πλαισίου.

«Νομίζω ότι το Υπουργείο έχει ξεκινήσει μία διαδικασία διαβούλευσης του νομικού πλαισίου. Πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίζεται αυτό το ζήτημα και σε επίπεδο ευρωπαϊκό και να γίνει μία αλλαγή προκειμένου να περθιοριστεί το φαινόμενο των αδέσποτων ζώων» και υπογράμμισε ότι «είναι ζήτημα δημόσιας υγείας ενώ όλη αυτή η κατάσταση δεν προωθεί την αγάπη των ανθρώπων στα ζώα».

Ο κ. Ιωαννίδης υποστήριξε ότι ο Δήμος Κοζάνης προσπαθεί να εφαρμόζει με κάθε τρόπο την υφιστάμενη νομοθεσία , διαθέτει καταφύγιο σε πολύ καλή κατάσταση και πρόγραμμα περισυλλογής, στείρωσης αδέσποτων ζώων. «Αλλά το πρόβλημα παραμένει τεράστιο. Η αγωνία μας είναι όχι η καταβολή χρημάτων για επιθέσεις από αδέσποτα αλλά περισσσότερο να μη συμβεί σε κάποιο συμπολίτη μας κάποια επίθεση», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, ο οποίος τόνισε τη δυσκολία να ελεχθεί το φαινόμενο των αδέσποτων.

«Αυτό το πρόβλημα για να περιοριστεί απαιτεί περισσότερους πόρους, επίσης υπάρχουν μηχανισμοί που δημιουργούν αδέσποτα ζώα, οι οποίοι δεν είναι ελένξιμοι, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πόσα αδέσποτα έρχονται στην πόλη από τις γειτονικές περιοχές, όπως επίσης αν υπάρχουν ιδιωτικά καταφύγια που πολλαπλασιάζονται ζώα και διοχετεύονται στην πόλη ή πόσοι συμπολίτες μας αφήνουν τα ζώα». Ο Δήμαρχος Κοζάνης διευκρίνισε ότι «η νομοθεσία είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη. Πρέπει ο δήμος να περισυλλέξει ένα ζώο αδέσποτο, να το στειρώσει και να το επανεντάξει στο φυσικό περιβάλλον, που σημαίνει πάλι μέσα στην πόλη».

https://www.amna.gr/macedonia/article/211470/Dimarchos-Kozanis-Megalo-to...

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments