....

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ : ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΓΑΡΕΦΕΙΟΥ: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Παραδοσιακό Οικισμό Άνω Γαρεφίου επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος μαζί με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας κ. Ελισάβετ Τσιγαρίδα.

Πρόκειται για έναν μεταβυζαντινό Ναό, η ανέγερση του οποίου χρονολογείται το έτος 1811 όπου χτίστηκε με προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού. Τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ο συγκεκριμένος Ναός χρησίμευε και ως «κρυφό σχολειό». Στο εσωτερικό του υπάρχουν τοιχογραφίες που χρονολογούνται πρίν πάνω από 200 χρόνια.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ανάγκη για συντήρηση και ανάδειξη τέτοιων μνημείων για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα. Η κ. Τσιγαρίδα έμεινε έκπληκτη και τόνισε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας είναι διατεθειμένη να βοηθήσει ώστε αυτός ο Ναός να μείνει όρθιος και να συνεχίσει αποτελεί ένα μνημείο της περιοχής. Αρχικά, προέχει η επισκευή της στέγης η οποία βρίσκεται σε κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φθορές στο εσωτερικό λόγω της υγρασίας. Όπως διαπιστώθηκε, η στέγη σήμερα έχει κεραμίδια, ωστόσο η αρχική μορμή του Ναού εικάζεται ότι περιείχε σχιστόπλακες.

 

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αλμωπίας και της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας.

 

 

7/2/17

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments