....

TO ΔΙΚΤΥΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Ανακοίνωση του Δικτύου Γυναικών του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών για την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας:

 

 

Σήμερα που τα δικαιώματα και η θέση της γυναίκας απειλούνται στην Αμερική του Τραμπ και τη συντηρητική Ευρώπη

Σήμερα που, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας παρουσιάζει τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις γυναίκες να πρωτοστατούν στην ανεργία (27,5%) έναντι των ανδρών (19,4%),

Σήμερα που η Ελλάδα κατατάσσεται στην 92η θέση μεταξύ 144 χωρών του κόσμου στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανισοτήτων Global Gender Gap του World Economic Forum,

Στις μέρες της οικονομικής κρίσης που οι γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, είναι περισσότερο ευάλωτες από τους άνδρες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που τελεί από το 1975 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ  έχει ξεχωριστή σημασία.

Είναι ημέρα μνήμης, αφύπνισης αλλά και σύμβολο αγώνα για την κατάκτηση ίσων δικαιωμάτων για γυναίκες και άνδρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μόλις πριν λίγες μέρες η Σοσιαλιστική Διεθνής στο 25ο Συνέδριό της στην Κολομβία, στο οποίο επανεξέλεξε ομόφωνα ως Πρόεδρό της τον Πρόεδρο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Γιώργο Α. Παπανδρέου, πήρε και μια ακόμη πολύ σημαντική απόφαση που τιμά τη γυναίκα και δίνει ένα σύνθημα αγώνα για την ισότητα. Αποφάσισε ομόφωνα να αλλάξει το Καταστατικό της ώστε να καθιερωθεί η ίση συμμετοχή των δύο φύλων σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της οργάνωσης, δίνοντας μαθήματα δημοκρατίας, ισότητας και δικαιοσύνης σε όλον τον κόσμο.

Αποφάσισε, επιπλέον, τη δημιουργία ειδικής Επιτροπής για την Ισότητα, ώστε άντρες και γυναίκες μαζί να προωθήσουν την αρχή της ισότητας όχι μόνο στη Σοσιαλιστική Διεθνή αλλά και στα κόμματα μέλη.

Την ίδια ώρα ένας από τους σημαντικότερους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης για την «ΕΥΡΩΠΗ 2020» είναι το επίπεδο της απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση να φτάσει το 75% για γυναίκες και άνδρες ηλικίας 20-64 ετών.

 

Αυτό σημαίνει, κυρίως, απασχόληση χωρίς αποκλεισμούς.  Σημαίνει ότι είναι αναγκαία και δίκαιη η ένταξη περισσότερων γυναικών στην αγορά εργασίας.

 

Στις 8 Μάρτη, αλλά και κάθε μέρα, δηλώνουμε αλληλεγγύη στους δίκαιους αγώνες των γυναικών για ισότητα, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας εναντίον των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων και της σεξουαλικής και κάθε άλλης εκμετάλλευσης και για τον τερματισμό κάθε είδους διάκρισης ενάντια σε γυναίκες και κορίτσια παντού στον κόσμο.

 

Είναι κρίσιμο για τη χώρα μας να θεσπισθούν και εφαρμοσθούν πολιτικές και μέτρα, με συναίνεση όλων μας, για τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, για την ενδυνάμωση των γυναικών, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, την επαγγελματική τους κατάρτιση, την ενασχόλησή τους σε τομείς και δραστηριότητες που ως σήμερα είναι «αποκλεισμένες», την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τη λήψη μέτρων για την πρόληψη και καταστολή κάθε μορφής έμφυλης βίας και διακρίσεων.

 

Παράλληλα, είναι κρίσιμο να ληφθούν μέτρα για την ομαλή ένταξη και κοινωνικοποίηση των κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών με πολλαπλές διακρίσεις.

 

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών σήμερα και κάθε μέρα είναι δίπλα σε κάθε γυναίκα, αλλά και κάθε ανθρώπινη ύπαρξη και υποστηρίζει το δικαίωμα για τη δίκαιη και ισότιμη θέση τους στην κοινωνία μας.

 

Το Δίκτυο Γυναικών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας συμμετείχε συμβολικά στις 4 Μαρτίου στην «Αόρατη Διαδρομή» του  Περιοδικού δρόμου Σχεδία σε μια περιήγηση που περιελάμβανε κάποιες από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του κέντρου της πόλης που φιλοξενούν γυναίκες και άνδρες άστεγους.

Με την ίδια αφορμή διοργανώνει στις 12 Μαρτίου  στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία και γενικότερα ζητήματα ισότητας».

 

http://www.tokinima.gr/womens_day_20170308/

 

--
Γραφείο Τύπου
ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments