....

ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ Ο ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΟΥ - ΜΕΤΑΤΕΘΗΚΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ-ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ

Ο ειδικός φρουρός που βρισκόταν τα ξημερώματα της Δευτέρας στην πρεσβεία του Ιράν δεν είχε τη δυνατότητα να ενημερώσει μέσω του υπηρεσιακού του ασυρμάτου, καθώς ήταν παλιάς τεχνολογίας, αναλογικός και εκτός λειτουργίας.

Οπως προκύπτει από τα παραπάνω δεδομένα, ο φρουρός ακόμη κι αν επιχειρούσε να ειδοποιήσει για την επίθεση του «Ρουβίκωνα» στην πρεσβεία μέσω του ασυρμάτου, αυτό θα ήταν αδύνατον, γι' αυτό άλλωστε χρησιμοποίησε το κινητό του τηλέφωνο.

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται, εκτός του προβληματικού ασυρμάτου, τα τζάμια στη «σκοπιά» της πρεσβείας δεν ήταν αλεξίσφαιρα.

Με αφορμή το περιστατικό, ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το «σωματείο μας έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι το ανύπαρκτο σύστημα διαβιβάσεων δυσχεραίνει και καθιστά επικίνδυνη τη δουλειά μας».

  • Στο τμήμα μεταγωγών μετατέθηκε ο διοικητής του ΑΤ Ψυχικού ενώ ο ειδικός φρουρός επέστρεψε σε περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας
  • Δυσαρέσκεια στην ΕΛ.ΑΣ. για τη στάση που τήρησε ο ειδικός φρουρός κατά την εισβολή του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία του Ιράν
  • Ποικίλα σχόλια έχει τροφοδοτήσει η αντίδραση του φρουρού να αποχωρήσει νωχελικά από τη σκοπιά του, χωρίς καμία αντίδραση
  • Παπακώστα: Η επικοινωνιακή εκμετάλλευση ζημιώνει τη χώρα
  • Διαψεύδει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ συνδικαλιστή για το θέμα του Ρουβικώνα

Δυσμενείς μεταθέσεις πήραν ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ψυχικού, καθώς και ο αστυνομικός που φρουρούσε την πρεσβεία του Ιράν κατά τη στιγμή της επίθεσης του Ρουβίκωνα, τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής, στην αρμοδιότητα του οποίου ήταν και η φύλαξη του συγκεκριμένου κτιρίου, μετατέθηκε στο τμήμα Μεταγωγών. Την ίδια ώρα, δυσμενής ήταν και η μετάθεση του αστυνομικού που φρουρούσε την πρεσβεία τη στιγμή της επίθεσης καθώς θα επιστρέψει σε περιπολίες στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Όλα ξεκίνησαν όταν είδε το φως της δημοσιότητας το βίντεο στο οποίο φαίνεται ο ειδικός φρουρός, έχοντας το υποπολυβόλο κρεμασμένο στον ώμο του, να παρακολουθεί νωχελικά την επίθεση των μελών του Ρουβίκωνα στο κουβούκλιο της σκοπιάς.

Μάλιστα, στο βίντεο, που έκανε τον γύρο του διαδικτύου αποσπώντας ποικίλα σχόλια, ακούγεται ένα μέλος της ομάδας κρανοφόρων να λέει στον φρουρό: «Βγες σε παρακαλώ από τη σκοπιά μη χτυπήσεις από τα τζάμια».

Ωστόσο, η αντίδραση του ειδικού φρουρού ήταν αρκετά υποτονική καθώς βγήκε αδιαμαρτύρητα από τη σκοπιά και παρατηρούσε τους κρανοφόρους να προκαλούν φθορές τόσο στο κουβούκλιο όσο και στο κτίριο της ιρανικής πρεσβείας.

Η αντίδραση του σκοπού χαρακτηρίστηκε «αμφιλεγόμενη» από πολλούς. Αρκετοί υποστηρίζουν πως έπρεπε να ενεργήσει αποφασιστικά απομακρύνοντας τα μέλη του Ρουβίκωνα με όποιον τρόπο χρειαζόταν. Ωστόσο, πληθαίνουν οι φωνές που απαντούν πως αν ο φρουρός δρούσε η κατάσταση θα εκτροχιαζόταν με τραγικά αποτελέσματα.

<span data-mce-type="bookmark" style="display: inline-block; width: 0px; overflow: hidden; line-height: 0;" class="mce_SELRES_start"></span>

Παπακώστα: Η επικοινωνιακή εκμετάλλευση ζημιώνει τη χώρα

«Πρέπει να αξιολογηθεί από την αρχή το πλαίσιο φύλαξης των στόχων» δήλωσε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, με αφορμή τη επίθεση του Ρουβίκωνα στην ιρανική πρεσβεία, καλώντας ταυτόχρονα να σταματήσει η επικοινωνιακή εκμετάλλευση του περιστατικού, γιατί ζημιώνει την εικόνα της χώρας.

Η κ. Παπακώστα στη δήλωση της στον τηλεοπτικό σταθμό Star αναφέρει:

«Προφανώς πρέπει να αξιολογήσουμε το πλαίσιο φύλαξης στόχων, αυτό είναι το πρώτο. Προφανώς αξιολογώντας το περιστατικό, θα δούμε, θα αξιολογήσουμε τα πραγματικά περιστατικά και νομίζω ότι είναι διαδικασίες οι οποίες κινούνται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις. Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι, προς χάριν της επικοινωνίας, ζημιώνεται ως μη όφειλε, πολύ η εικόνα της χώρας από κάποιους οι οποίοι βλέπω ότι έχουν υιοθετήσει παλαιοκομματικού τύπου συμπεριφορές, προκειμένου να επιτύχουν αυτή την επικοινωνία. Ζημιώνοντας, πάρα πολύ την εικόνα της χώρας».

Διαψεύδει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ συνδικαλιστή για το θέμα του Ρουβικώνα

Την ίδια ώρα, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, με ανακοίνωση του, διαψεύδει συνδικαλιστή, αντιπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, ο οποίος δήλωσε σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης ότι οι αστυνομικοί έχουν εντολές να μην αντιδρούν σε περίπτωση επιθέσεων και απλώς να ειδοποιούν το κέντρο της Άμεσης Δράσης και τονίζει ότι όλα καθορίζονται από συγκεκριμένα υπηρεσιακά σχέδια.

Στην ανακοίνωση του το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ υπογραμμίζει:

«Δεν απηχούν – σε καμία περίπτωση – τη θέση και τις εντολές της ηγεσίας οι σημερινές δηλώσεις αντιπροσώπου της Π.Ο.ΑΣ.Υ., σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις οποίες έχουν δοθεί σε αστυνομικούς οι εντολές: “…σε περίπτωση που έρθει ο Ρουβίκωνας, αυτό που θα κάνετε είναι, να κάνετε στην άκρη και να ειδοποιήσετε το κέντρο. Δεν θα κάνετε καμία άλλη ενέργεια…”.

Σημειώνεται ότι οι ενέργειες των αστυνομικών στις περιπτώσεις αυτές προβλέπονται στα υφιστάμενα επιχειρησιακά σχέδια ανταπόκρισης».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments