....

"ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 50% ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019"

 

 



Ολοκληρώθηκαν τα στάδια υποβολής αιτήσεων και κατάταξης των υποψηφίων, θέσεων μαθητείας για το «Μεταλυκειακό έτος - Τάξη μαθητείας», για την περίοδο 2018-2019. Η προκήρυξη αφορά σε 5000 θέσεις και διενεργήθηκε σύμφωνα με την απόφαση «Υλοποίηση Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας αρμοδιότητας ΥΠΠΕΘ» (ΦΕΚ 4191Β’).

Για την τρέχουσα περίοδο υλοποίησης της δράσης έχουν ενσωματωθεί μια σειρά από νέες διαδικασίες όπως:

η αύξηση του αριθμού των ειδικοτήτων στις οποίες προκηρύχθηκαν τμήματα μαθητείας (21 για την περίοδο 2018-2019, 16 για την περίοδο 2017-2018),
η ολοκλήρωση και των 21 Προγραμμάτων Σπουδών του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας»,
η πιλοτική εφαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης της «Τάξης Μαθητείας», η οποία παρέχει τη δυνατότητα του συντονισμού των εκπαιδευτικών μονάδων και την άμεση καταγραφή προβλημάτων,
η επικαιροποίηση του Θεσμικού Πλαισίου με την ενσωμάτωση ειδικών διατάξεων όπως η ρύθμιση ζητημάτων μαθητείας για απόφοιτους Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου, η διεύρυνση των Ομάδων Υποστήριξης Μαθητείας, η βελτίωση θεμάτων εκπαιδευτικού έργου και η αποσαφήνιση θεμάτων λειτουργίας, όσον αφορά σε υποχρεώσεις και δικαιώματα μαθητευομένων,

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αιτήσεων, υποβλήθηκαν συνολικά 5117 αιτήσεις, εκ των οποίων 4863 έγκυρες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Από τις έγκυρες αιτήσεις, 1484 (30.5%) είναι δεσμευμένες, καθώς αφορούν σε υποψήφιους που πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν λάβει βεβαίωση δέσμευσης εργοδότη. Το γεγονός που επιβεβαιώνει την αποδοχή του θεσμού από τον ιδιωτικό τομέα σε συνδυασμό και με τις 1192 προσφερόμενες (πέραν των δεσμευμένων) θέσεις του ιδιωτικού τομέα στο portal του ΟΑΕΔ.

Στο ακόλουθο γράφημα παρουσιάζεται το ποσοστό κάλυψης των θέσεων από υποψηφίους (σύνολο αιτήσεων/θέσεων) ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης:

Η αντίστοιχη κατανομή των αιτήσεων ανά ειδικότητα παρουσιάζεται στο παρακάτω  ραβδόγραμμα, το οποίο αποτελεί κριτήριο ζήτησης από την πλευρά των υποψηφίων, συνυφασμένο άμεσα και με την προσφορά των θέσεων μαθητείας.

 

Σύμφωνα με τα δεδομένα, καθίσταται σαφές ότι ο θεσμός του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη μαθητείας» χαίρει της αποδοχής της εκπαιδευτικής κοινότητας, των υποψηφίων, καθώς και μέρους της αγοράς εργασίας.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ευχαριστεί όλες και όλους για την αξιοσημείωτη συμμετοχή τους στο "Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας" και δεσμεύεται για τη συνεχή ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας, των μαθητευομένων και των εργοδοτών με όλα τα δυνατά μέσα.

Σχόλια - Facebook Comments