....

ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΕ 4 ΩΡΕΣ ΜΕΣΩ ΤΕΜΠΩΝ (VIDEO)

Σε ένα εντελώς νέο οδικό και ασφαλές περιβάλλον θα ταξιδέψουν από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη οι ταξιδιώτες για το Πάσχα καθώς εγκαινιάστηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, η μεγαλύτερη σήραγγα των Βαλκανίων, η σήραγγα των Τεμπών και το τμήμα του Μαλιακού. 

Η ολοκληρωση του έργου αποτελεί τον πιο ισχυρό συμβολισμό ότι η χωρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να τα καταφέρει, τόνισε ο Αλεξης Τσίπρας, ενώ ως Ηράκλειο Άθλο χαρακτήρισε το έργο η Κορίνα Κρέτσου.

Με την ολοκλήρωση των έργων η απόσταση από την Αθήνα ως την Κατερίνη θα είναι στις τρεις ώρες και τριάντα λεπτά. Mε αφετηρία τη Θεσσαλονίκη η απόσταση ως τη Λάρισα θα καλύπτεται σε μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά, ενώ ο χρόνος που θα απαιτείται από τη Θεσσαλονίκη ως τη Λαμία θα είναι δύο ώρες και σαράντα λεπτά.

Το έργο περιλαμβάνει ένα σύγχρονο και ασφαλές αυτοκινητόδρομο 25 χιλιομέτρων, με τρεις δίδυμες υπερσύγχρονες σήραγγες που θα παρακάμπτουν την κοιλάδα των Τεμπών, αλλά και τις γέφυρες που οδηγούν στις σήραγγες. Οι σήραγγες έχουν μήκος περίπου 11 χιλιόμετρα, ενώ ξεχωρίζει αυτή των Τεμπών, η οποία είναι 6 χιλιόμετρα και θεωρείται η μεγαλύτερη σήραγγα των Βαλκανίων.

Η κάθε σήραγγα έχει δύο πλήρεις λωρίδες για διέλευση οχημάτων και μια πλήρη Λωρίδα Έκτατης Ανάγκης (ΛΕΑ). Το πλάτος της ασφάλτου είναι 10,5 μέτρα, ενώ συνολικά το πλάτος της σήραγγας είναι μαζί με τα πεζοδρόμια 15 μέτρα.

Κάθε κλάδος διαθέτει ανά 300 μέτρα έξοδο διαφυγής/διασυνδετήρια σήραγγα με τον διπλανό κλάδο, ενώ κάθε 900 μέτρα η διασυνδετήρια σήραγγα είναι κατάλληλη για τη διέλευση οχημάτων των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Oi ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και τα συστήματα εντός των σηράγγων επιτρέπουν την παρακολούθηση της κίνησης. Παράλληλα διαθέτουν τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, αλλά και το Public Address, όπου ο διαχειριστής μέσα από τα ηχεία μπορεί να μιλήσει απευθείας στους οδηγούς και να δώσει εντολές σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος. Επίσης, υπάρχουν τα συστήματα της πυροπροστασίας, τα συστήματα που αφορούν στους φωτισμούς, τον καθαρισμό του αέρα κ.α.

Η μέση ημερήσια κυκλοφορία και για τις δυο κατευθύνσεις στην περιοχή των Τεμπών υπολογίζεται σε περίπου 10.000 οχήματα.

Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, η μεγαλύτερη σήραγγα των Βαλκανίων, η σήραγγα των Τεμπών και το τμήμα του Μαλιακού. 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments