....

«ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΡΕΛΑ» ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΠ ΛΕΝΕ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι Βρετανοί αγρότες αντιδρούν στο νέο μέτρο της διαφοροποίησης των καλλιεργειών, καθώς θεωρούν ότι θα αυξήσει το κόστος και θα μειώσει την αποδοτικότητα των εκμεταλλεύσεων.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου της βρετανικής ένωσης αγροτών (NFU), Πίτερ Κένταλ, ο οποίος χαρακτήρισε το μέτρο ως «απόλυτη τρέλα».

Σε ομιλία του για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο Βρετανός αγροτοσυνδικαλιστής υποστήριξε ότι χιλιάδες αγρότες θα επηρεαστούν αρνητικά από το νέο αυτό αγροπεριβαλλοντικό μέτρο, που απαιτεί από όλες τις εκμεταλλεύσεις άνω των 300 στρμ. να καλλιεργούν στην έκτασή τους τρία διαφορετικά φυτά. Διακηρυγμένος στόχος του μέτρου είναι η προστασία του εδάφους.
 
Η διαφοροποίηση των καλλιεργειών θα γίνει υποχρεωτική από 1ης Ιανουαρίου 2015 μαζί με τα άλλα δύο αγροπεριβαλλοντικά μέτρα του πρώτου πυλώνα (διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων και περιοχές οικολογικής εστίασης). Από την τήρησή των τριών αυτών μέτρων θα εξαρτηθεί το 30% των ενισχύσεων.

Προκειμένου να τηρήσουν τις απαιτήσεις της διαφοροποίησης, οι αγρότες θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να λάβουν σημαντικές καλλιεργητικές αποφάσεις.

«Έχω δεχτεί αμέτρητα τηλεφωνήματα από αγρότες που αδυνατούν να κατανοήσουν τη λογική πίσω από τη νέα αυτή απαίτηση», δήλωσε ο κ. Κένταλ και προσέθεσε: «Θα αυξήσει το κόστος, θα μειώσει την αποδοτικότητα, θα αυξήσει την κίνηση στις αγροτικές οδούς και σε κάποιες περιπτώσεις θα έχει αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες. Είναι απόλυτη τρέλα και θα πρέπει να καταργηθεί με την πρώτη ευκαιρία».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της NFU, «η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών εφαρμόζουν την αμειψισπορά ή έχουν οικοδομήσει βιώσιμα συστήματα διαδοχής καλλιεργειών. Έχουν χτίσει τις εκμεταλλεύσεις τους ώστε να είναι πιο αποδοτικές, κινούμενοι προς την συνεχόμενη καλλιέργεια, τη συμβολαιακή γεωργία και τις συμφωνίες συγκαλλιέργειας. Ο κανόνας αυτός υπονομεύει τις προσπάθειες αυτές».

Η ΝFU έχει ζητήσει από την Κομισιόν να λήξει τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών το 2017, όταν θα γίνει και η αξιολόγηση των περιοχών οικολογικής εστίασης.

http://www.agronews.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments