....

ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ κ. ΙΩΗΛ

Την Μεγάλη Παρασκευή (29/4/16) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ χοροστάτησε στις ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού (Αποκαθήλωση) στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών (1858).
 
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι σύμφωνα με τους αγίους πατέρες της Εκκλησίας ο διάβολος είχε απορία για το πρόσωπο του Χριστού, επειδή διαπίστωνε από την μία πλευρά τις ανθρώπινες αδυναμίες Του αλλά και την θεϊκή Του δύναμη από την άλλη. Για τον λόγο αυτόν έκανε πολλές προσπάθειες προκειμένου να γνωρίσει αν πρόκειται πραγματικά για τον Υιό του Θεού. Έτσι τον υπέβαλλε σε διάφορους πειρασμούς -μέχρι και την
τελευταία στιγμή επάνω στον Σταυρό- προκαλώντας τον Χριστό να φανερώσει την θεϊκή του ιδιότητα. Αυτό το νόημα είχαν οι προκλήσεις διαφόρων να κατέβει από τον Σταυρό την ύστατη ώρα. Αν γνώριζε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για τον ενανθρωπίσαντα Λόγο, δεν θα Τον πείραζε ποτέ ξανά, ούτε και θα προσπαθούσε να τον θανατώσει. Απέτυχε όμως να το μάθει και για τον λόγο αυτόν προκάλεσε τον ατιμωτικό θάνατο του Χριστού, προκειμένου να τον δυσφημήσει και να τον εξουσιάσει ολοκληρωτικά στον Άδη, όπως υπολόγιζε. Αυτό όμως αποδείχθηκε η συντριβή του. Η ψυχή του Χριστού μπορεί να χωρίστηκε από το σώμα κατά τον θάνατο της ανθρώπινης φύσης Του, η θεότητα όμως ποτέ δεν εγκατέλειψε ούτε το τίμιο σώμα Του στον τάφο, ούτε την ψυχή Του στον Άδη. Έτσι συνέτριψε τον Άδη και ελευθέρωσε όλους του νεκρούς. Γι᾿ αυτό και ο Χριστός είναι ο μόνος «ἐν νεκροῖς ἐλεύθερος». Αυτή η μεγάλη ταπείνωση του Χριστού με την ενανθρώπιση, τα πάθη και κυρίως με τον σταυρό και τον θάνατο πρέπει να συγκινεί και να συγκλονίζει όλους τους ανθρώπους. Βλέποντας την άκρα ταπείνωσή Του ας δούμε αν και εμείς έχουμε ταπείνωση. Να μας συγκινήσει, να μας ελκύσει το παράδειγμά Του για να σωθούμε.
 
Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών, οι ιερείς του Ναού και οι διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως. Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Γιαννιτσών κ. Γ. Στάμκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θ. Θεοδωρίδης, ο βουλευτής Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης, πολιτικοί, εκπρόσωποι του Στρατού, των Δυνάμεων Ασφαλείας, των αρχών και των φορέων της πόλεως καθώς και πλήθος πιστών, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά τον ιερό ναό.
 
 

--
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments