....

«Από την Κωνσταντινούπολη στην Έδεσσα, συντροφιά μ’ ένα τραγούδι!»

IMG_4030

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Έδεσσα  το Σάββατο το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος Μικρασιατών Ν. Πέλλας –«Η Μπίγα», με τη στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας.

Ήταν μια μουσική συνάντηση δύο χορωδιών, της Μικρασιατικής Εστίας Ν. Πέλλας και του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων της Συνθήκης της Λωζάννης, με έδρα την Κων/πολη.

Η χορωδία του Ιδρύματος Ανταλλαγέντων, στηρίζει με τη δράση της τους στόχους και τους σκοπούς του Ιδρύματος.

Το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάννης, ιδρύθηκε το 2001 από συλλόγους, των οποίων τα μέλη αποτελούνται από οικογένειες και τους απογόνους τους, που αναγκάστηκαν  να εγκαταλείψουν τους τόπους καταγωγής τους  στην Ελλάδα, και να αναχωρήσουν για την Τουρκία, βάση του συμφώνου της Ανταλλαγής των πληθυσμών που υπογράφηκε στις 30 Ιανουαρίου 1923 στη Λωζάννη της Ελβετίας.

IMG_3954Ένας από τους βασικούς σκοπούς του Ιδρύματος σύμφωνα με το καταστατικό του, είναι να εργαστεί για την ανάπτυξη της φιλίας, της αγάπης, της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Εξίσου βασικός σκοπός είναι η προστασία, η διατήρηση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς που άφησαν οι ανταλλαγέντες στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, η χορωδία παρουσιάζει στο πρόγραμμά της τραγούδια δημοτικά κυρίως, που μετέφεραν στη μνήμη τους οι ανταλλαγέντες από τη γη των προγόνων τους, αλλά και έργα Τούρκων συνθετών με προσφυγικές ρίζες καθώς και τραγούδια που εδώ και πολλά χρόνια τραγουδήθηκαν στις δυο πλευρές του Αιγαίου.

Πρώτη εμφανίστηκε η χορωδία της Μικρασιατικής Εστίας Ν. Πέλλας, που καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους και ενθουσίασε το κοινό με την άψογη εμφάνισή της, τη ζωντάνια και το ρυθμό της, τραγουδώντας αγαπημένα μικρασιάτικα τραγούδια.

Το πρόγραμμα έκλεισε με την εμφάνιση των φιλοξενούμενων, που ταξίδεψαν πολλά χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα τους, για να μας ταξιδέψουν σ’ ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν. Μνήμες πολύτιμες σαν φυλαχτό, από τα χρόνια της παιδικής μας ηλικίας , ξεπήδησαν από το μυαλό και την καρδιά μας, θυμίζοντας μας παλιά αγαπημένα τραγούδια που τραγουδούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, όταν προσπαθούσαν να κρύψουν τον πόνο και τον καημό της προσφυγιάς τους και να ριζώσουν στην καινούρια τους πατρίδα.

IMG_4041Το κοινό συμμετείχε με ενθουσιασμό , σιγοτραγουδούσε με την καθοδήγηση  του μαέστρου και καταχειροκρότησε τους εξαίρετους επαγγελματίες μουσικούς και τους χορωδούς, που είναι όλοι ερασιτέχνες. Πιο κεφάτος απ’ όλους, ο πρεσβύτερος της χορωδίας, ο κύριος Λουτφού Καραντάγ, που είναι γεννημένος στα Γιάννενα. Είναι πρόσφυγας πρώτης γενιάς και είναι όπως μας είπε, 96 ετών!

Την εκδήλωση χαιρέτισαν και τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, η Υφυπουργός Εσωτερικών  Θεοδώρα Τζάκρη, ο βουλευτής Πέλλας  Βασίλης Γιουματζίδης, ο πρώην Υπουργός Γεώργιος Πασχαλίδης, ο πρώην Ευρωβουλευτής Γιάννης Γκλαβάκης, ο Νομάρχης  Μιχάλης Καραμάνης, ο Δήμαρχος  Γιάννης Σόντρας, ο Αντιδήμαρχος Τάσος Δίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Οι φιλοξενούμενοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Έδεσσα, δηλώνοντας ότι πουθενά στις τόσες εμφανίσεις τους δεν έχουν συναντήσει τόσο ενθουσιώδες και θερμό κοινό, όσο το δικό μας. Είπαν ότι το καλύτερο δώρο που παίρνουν μαζί τους σαν ανάμνηση της συμμετοχής τους στην πόλη μας,  είναι η αγάπη του κόσμου που εισέπραξαν, το θερμό χειροκρότημα και η ζεστή φιλοξενία.


Ακολουθεί απόσπασμα από την εκδήλωση.

{flv}synavlia{/flv}

Σχόλια - Facebook Comments