....

ΑΝΤΩΝΙΟΣ Μ. ΚΥΡΜΙΖΟΓΛΟΥ : ΠΑΣΑ ΤΣΑΙΡ ΕΜΕΙΝΑΝ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ - "ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΧΕΛΩΝΑΣ" ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΣΑ ΤΣΑΪΡ
Σήμερα Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου 2023 είναι η ημέρα λήξης παραλαβής προσφορών για την προμήθεια-τοποθέτηση μεταλλικής κερκίδας θεατών και προκατασκευασμένου οικίσκου WC για το Ανοιχτό Γήπεδο στη Θέση “Πασά Τσαΐρ” Έδεσσας, η οποία σηματοδοτεί την σταδιακή ολοκλήρωση του έργου και την απόδοσή του στους τελικούς χρήστες, τους δημότες του Δ. Έδεσσας.
 
Δεν ξέρω πόσοι από εσάς βλέποντας τις εντυπωσιακές μακέτες που συνόδευαν την αρχική προκήρυξη του έργου με τις κερκίδες για 3.340 θεατές, με το στέγαστρο και τους προβολείς για τον φωτισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων, μπορούσαν να φανταστούν ότι αντί του ευφάνταστου και πολυδιαφημισμένου έργου πρόκειται να αντικρίσουν ένα «λυόμενο».
 
Δεν ξέρω πόσοι από εσάς προβληματιστήκατε από το γεγονός ότι ουδέποτε έγινε από την πλευρά της διοίκησης του Δήμου μία αναλυτική παρουσίαση της μελέτης του γηπέδου, καθώς και του συνολικού σχεδιασμού για το Αθλητικό Κέντρο στο “Πασά Τσαΐρ”.
Δεν ξέρω πόσοι από εσάς προβληματιστήκατε από το γεγονός ότι αυτό το μεγάλο και ζωτικής σημασίας έργο για την πόλη ξεκίνησε και δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό μόλις 1.150.000ευρώ, χωρίς να έχει ενταχθεί στο σύνολό του σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης, αλλά κατά κύριο λόγο βασίστηκε σε ίδιους πόρους και κονδύλια που εξασφάλιζαν κατά καιρούς οι τοπικοί βουλευτές.
Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η κατασκευή ανοιχτού γηπέδου 600 θεατών της κωμόπολης του Αρκαλοχωρίου του Ν.Ηρακλείου είχε προϋπολογισμό 2.200.000€ (Α΄ Φάση) + 1.260.000€ (Β΄Φάση)
 
Δεν ξέρω πόσοι από εσάς συνέδεσαν το έργο της ενοποίησης του τουριστικού με το εμπορικό κέντρο της Έδεσσας με την κατασκευή του νέου γηπέδου. Πόσοι αντιλήφθηκαν ότι η ένταξη του πρώτου έργου, άφηνε αφενός την πόλη χωρίς την βασική της αθλητική υποδομή και αφετέρου τη διοίκηση του Δήμου εκτεθειμένη καθώς δεν υπήρξε η πρόβλεψη για μια ολοκληρωμένη πρόταση/μελέτη για τη συντεταγμένη μεταφορά του γηπέδου στο “Πασά Τσαΐρ”.
 
Έτσι φτάσαμε σήμερα να έχουμε ένα υπό κατασκευή γήπεδο, για το οποίο παρά το μέγεθος των χωματουργικών εργασιών διαμόρφωσης που πραγματοποιήθηκαν, δεν προηγήθηκε γεωτεχνική μελέτη που να εγγυάται την ασφάλεια και την βιωσιμότητα του έργου.
Φτάσαμε στα τέλη του καλοκαιριού του 2023 και η διοίκηση παραλαμβάνει μελέτη για τα έργα αποστράγγισης ομβρίων και τη σύνδεση με τα Δίκτυα Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας(ΟΚΩ), μελέτη που θα έπρεπε να έχει συνταχθεί προ της έναρξης του έργου και να έχει ήδη υλοποιηθεί.
 
Φτάσαμε στο φθινόπωρο του 2023 και δεν γνωρίζουμε καν αν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, μελέτη κυκλοφοριακής σύνδεσης, μελέτη διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου ή διαμόρφωσης του αναγκαίου χώρου στάθμευσης.
Δεν ξέρω καν αν θα πρέπει να σχολιάσω τη διάθεση, εκ μέρους της ΔΕΥΑ, υδατοδεξαμενής και την εγκατάστασή της στον χώρο του νέου γηπέδου, με την επίσημη τοποθέτηση της διοίκησης ότι εξυπηρετεί ανάγκες πυρασφάλειας!!! Η πληροφορία ότι η βασική χρησιμότητά της αφορούσε την άρδευση του νέου χλοοτάπητα μπορεί να ελεγχθεί ως προς την ακρίβειά της.
 
Αν όλα τα παραπάνω δεν δημιουργούν ερωτηματικά, αν όλα τα παραπάνω δεν προβληματίζουν, αν όλα τα παραπάνω δεν αναδεικνύουν την προχειρότητα και την έλλειψη σχεδιασμού, αν όλα τα παραπάνω δεν αναδεικνύουν αδυναμία αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων και των ελάχιστων ελεύθερων χώρων που διαθέτει η πόλη μας, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να μαρτυρούν.
 
Ας κρίνουν και ας αποφασίσουν οι μόνοι αρμόδιοι...οι δημότες Έδεσσας
 
Αντώνιος Μ. Κυρμίζογλου
 
Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός(Α.Π.Θ.), MSc
 
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
 
Κοινωνία σε Κίνηση

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments