....

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΚΟΠΙΩΝ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΘΝΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΙΡΕΣΕΙΣ

Φεβρουάριος 6, 2014.

 Η Σουζάνα Σαλίου-Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου των Σκοπίων,  ενόψει της συμμετοχής της στην αντιπροσωπεία της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων,  που θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη ετήσια γιορτή της

«Πρωινής Προσευχής» της Αμερικανικής Προεδρίας, παραχώρησε συνέντευξη στη Φωνή της Αμερικής.

 

Στη συνέντευξή της παρουσίασε την εικόνα του κράτους των Σκοπίων, από την εσωτερική του πλευρά, εστιάζοντας την προσοχή της στο μεγάλο πρόβλημα  της πολυεθνικής σύστασης του.

 

Σημειώνουμε ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία, όπως παρουσιάζονται από τα αλβανικά μέσα των Σκοπίων.

 

Η Σουζάνα Σαλίου τόνισε:

 

«Η χώρα μας είναι κατά βάση ένα πολυεθνικό κράτος, πολύ-θρησκευτικό και πολυπολιτισμικό, έτσι ώστε, όλες αυτές οι διαφορετικές ποικιλομορφίες να είναι παρούσες στην κοινωνία. Μπορούμε να πούμε ότι  υπάρχουν εθνικές διαιρέσεις και τα εθνικά ζητήματα είναι τα πιο ευάλωτα στη χώρα. Ακόμη δεν έχει βρεθεί μια φόρμουλα, μια πολιτική, για την αγαστή σχέση των εθνοτικών κοινοτήτων, όχι μόνο για την επιβίωση , αλλά να βρίσκεται ο ένας κοντά στον άλλον, γιατί πρέπει να ζήσουμε με τους άλλους. Στο κράτος μας, στα Σκόπια, ο πληθυσμός είναι μικτός και συνταγματικά αποδεκτός. Οι Αλβανοί αποτελούν ένα συνταγματικό μέρος της χώρας, αλλά, δυστυχώς, υπάρχει εθνοτική διαίρεση, ιδίως μεταξύ των νέων».

 

«Έχουμε ακούσει για συχνές βίαιες συγκρούσεις»...

 

Απάντηση: «Ναι υπάρχουν συχνά θύματα από επεισόδια εθνοτικού χαρακτήρα. Και κατά κάποιο τρόπο στη χώρα μας έχει δημιουργηθεί μια επικίνδυνη τάση στις εθνοτικές σχέσεις. Κάθε φορέας οδηγείται από τον εθνικό πατριωτισμό και αυτό απαιτεί μια πιο σοβαρή πολιτική προσέγγιση. Θα πρέπει αυτή να επικεντρωθεί στην αποφυγή της βίας και στην παροχή  άλλων ενδιαφερόντων, ιδιαίτερα στους νέους Σλάβους και Αλβανούς.

 

Το ερώτημα είναι ποιος θα εκπαιδεύσει τους νέους ανθρώπους και ποιος θα τους οργανώσει να ζούνε σε ένα κράτος δικαίου, χωρίς να επιτίθεται ο ένας στον άλλον. Στο κράτος δικαίου, μια πολιτική κυρώσεων θα πρέπει να γίνει μέρος της διαδικασίας.

 

«Τα αλβανικά κόμματα επικρίνουν ότι δεν χρησιμοποιείτε επίσημα η αλβανική γλώσσα»

 

Απάντηση: Είναι αλήθεια ότι η αλβανική γλώσσα ορίζεται από το Σύνταγμα ως η δεύτερη επίσημη γλώσσα.

 

Υπάρχει όμως, μία τάση για τα δικαιώματα που ορίζονται από το Σύνταγμα και είναι κατοχυρωμένα από το νόμο, να εμποδίζονται από έλλειψη πολιτικής βούλησης.

 

Πιστεύουμε, όμως, ότι η αλβανική γλώσσα είναι παρούσα στη Δημοκρατία μας, ως επίσημη γλώσσα, πιστεύω, ακόμη,  ότι στο εγγύς μέλλον οι σύνοδοι  της ολομέλειας του Κοινοβουλίου θα γίνονται στην αλβανική γλώσσα.

 

 

The Hellenic Information Team

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments