....

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

gligkorov_PGDM

Πολλοί θρήνησαν στην είδηση πως ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης πΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, απεβίωσε την πρώτη ημέρα του νέου έτους. Ωστόσο έχει επίσης ξεκινήσει αντιπαράθεση σχετικά με το ρόλο του στην ιστορία της πΓΔΜ.

Ο Γκλιγκόροφ ενταφιάστηκε χωρίς κρατική τελετή -- όπως είχε ζητήσει -- και η κυβέρνηση τίμησε τη μνήμη του εκλιπόντα ηγέτη κηρύσσοντας την 3η Ιανουαρίου ημέρα πένθους.

"Ο Γκλιγκόροφ ήταν αυτός που ξεστόμισε το πολύ γνωστό απόφθεγμα 'Η Μακεδονία είναι όλα όσα έχουμε', μέσω του οποίου μετέφερε την πίστη των προγόνων μας", δήλωσε ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ στην επιμνημόσυνη συνεδρίαση στο κοινοβούλιο. "Θυμόμαστε τι σήμαινε η πΓΔΜ γι' αυτόν, και επίσης για όλους εμάς".

Ωστόσο, ο Γκλιγκόροφ είχε προκαλέσει επίσης οργή στη χώρα του το 1994 όταν δήλωσε σε ελληνικά ΜΜΕ πως οι πολίτες της πΓΔΜ είναι Σλαβικός λαός, ο οποίος ήρθε στα Βαλκάνια τον 6ο αιώνα, και δεν έχει καμία σχέση με το Μέγα Αλέξανδρο και τον πολιτισμό του.

"Ο Γιουγκοσλαβισμός κυλούσε στο αίμα του Γκλιγκόροφ. Για 50 χρόνια πίστευε πως όλοι οι Γιουγκοσλαβικοί λαοί έχουν τις ίδιες σλαβικές ρίζες", δήλωσε η ιστορικός Βιολέτα Ατσκόβσκα στους SETimes. "Η ατυχής δήλωση του Γκλιγκόροφ για το φερόμενο σλαβικό χαρακτήρα του έθνους της πΓΔΜ είχε βασιστεί σε αυτό το παλιό και αβάσιμο επιχείρημα".

"Επιχείρησε να σώσει τη Γιουγκοσλαβία την τελευταία στιγμή, προτείνοντας [ακόμα και] συνομοσπονδία με τον πρόεδρο της Βοσνίας Ιζετμπέγκοβιτς", πρόσθεσε.

Κατά τις δυο θητείες του Γκλιγκόροφ στο αξίωμα του προέδρου, μεταξύ 1991 και 1999, η πΓΔΜ αποτέλεσε μέλος του ΟΗΕ υπό την προσωρινή ονομασία "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας", έκανε δεκτό το Προσωρινό Σύμφωνο του 1995 με την Ελλάδα και υποβλήθηκε σε αμφιλεγόμενη οικονομική μετάβαση.

"Πρακτικά, θέσαμε τα θεμέλια του κράτους της πΓΔΜ", δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Στογιάν Αντόφ στους SETimes. "Ήταν δραματικές εποχές και ο Γκλιγκόροφ έδειξε πώς έπρεπε να γίνει και αναμφίβολα έχει μια θέση στην ιστορία της σύγχρονης πΓΔΜ".

Τον Οκτώβρη του 1995, ο Γκλιγκόροφ διασώθηκε από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στο κέντρο των Σκοπίων. Η αστυνομία εξακολουθεί να μην έχει ανακαλύψει ποιος έδωσε εντολή για την επίθεση ή ποιος την εκτέλεσε.

"Είναι κρίμα που όσοι είχαν εμπλακεί στη συγκεκριμένη τρομοκρατική ενέργεια, στην οποία πιστεύω πως είχαν συμμετάσχει και εγχώριες δομές όπως στενοί συνεργάτες του Γκλιγκόροφ, δεν έχουν ακόμα συλληφθεί. Ούτε ένας υπουργός Εσωτερικών, ακόμα και ο πιο ξακουστός, ο Λιούμπομιρ Φρτσκόβσκι, δεν αποκάλυψε την αλήθεια για να δοθεί ένα τέλος στο γεγονός αυτό. Η υπόθεση αυτή δεν πρέπει να παραμείνει ανεπίλυτη", δήλωσε στους SETimes ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Ιβάν Μπανταμόβσκι.

Ο κάτοικος Σκοπίων Γιορντάν Νικόλοφ, 49 ετών, αναγνωρίζει στον εκλιπόντα ηγέτη πως οδήγησε το λαό του μακριά από τις αιματοχυσίες που σημειώθηκαν σε άλλα τμήματα της πρώην Γιουγκοσλαβίας κατά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

"Εάν δεν ήταν ο Γκλιγκόροφ και η ομάδα του, κυρίως ο τότε Πρωθυπουργός Νικόλα Κλιούσεφ, θα ήταν δύσκολο να βγάλουν την πΓΔΜ από το αιματηρό δράμα της Γιουγκοσλαβίας χωρίς πόλεμο. Ο Γκλιγκόροφ επέλεξε μια συνετή πολιτική ώστε να μην επιτρέψει να πέσει ούτε μια σφαίρα", δήλωσε. "Η πΓΔΜ αποτέλεσε τη μοναδική δημοκρατία που έχει διακηρύξει ανεξαρτησία ειρηνικά".

πηγή: Setimes.com

Σχόλια - Facebook Comments