....

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Σημαντικές αντιδράσεις από τους παραγωγούς αλλά και τους εμπόρους συναντά του σχέδιο νόμου για το υπαίθριο εμπόριο του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Στο Τεύχος Σεπτεμβρίου του Περιοδικού «Γεωργία - Κτηνοτροφία», που κυκλοφορεί στα περίπτερα, μπορείτε να διαβάσετε τις θέσεις των παραγωγών για το σχέδιο νόμου. Επίσης δίνονται χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ο παραγωγός για να αποκτήσει πάγκο στην λαΐκή αγορά και επισημαίνονται λεπτομέρειες για την αδειοδότηση και τις αλλαγές που θα υπάρξουν στην καταβολή του ημερήσιου τέλους. Ακόμη γίνεται αναφορά στο ηλεκτρονικό μητρώο που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην χώρα μας.

Αντίθετος με μια σειρά διατάξεων του σχεδίου νόμου, που πρόκειται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο διάστημα, είναι και ο κ. Κ. Κακαράντζας πρόεδρος της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ), ο οποίος δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «με αυτές τις προτάσεις στοχεύουν να συρρικνώσουν σημαντικά τη λαϊκή αγορά». Όπως επισημαίνει ο κ. Κακαράντζας, «υπάρχουν κάποια σημεία που κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Είναι θετικό ότι έχουμε μείωση των εξοντωτικών προστίμων του νόμου 4264, όπως και ότι καταργείται ο διαχωρισμός εμπόρων και παραγωγών στις λαϊκές και αντικαθίσταται με την διακριτότητα με την οποία συμφωνούμε. Η μοριοδότηση δεν είναι το βασικό πρόβλημα γιατί μπορεί να συζητηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου και να αυξομειωθούν τα μόρια. Μπορούμε να συνεργαστούμε και να καταλήξουμε σε συμφωνία.

Υπάρχουν όμως άλλα σημαντικά θέματα με τα οποία διαφωνούμε. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι καταργείται η μεταβίβαση της άδειας σε άτομα της οικογένειας μας. Οι πωλητές λαϊκών αγορών απασχολούνται πολλές ώρες την ημέρα και αναγκαζόμαστε έχουμε μαζί κάποια άτομα της οικογένειάς μας να βοηθήσουν. Δεν μπορεί να έχουμε το παιδί μαζί μας και όταν βγούμε σε σύνταξη να μείνει εκείνο άνεργο. Που θα βρει τότε εργασία με τόση ανεργία.

Ένα ακόμη σημείο που συναντά την αντίδρασή μας είναι η διάταξη με την οποία διατηρείται η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα μεταξύ των δικαιολογητικών τα οποία απαιτούνται για την ανανέωση της άδειας επαγγελματία πωλητή. Οι ίδιοι έχουν διαπιστώσει την αδυναμία χιλιάδων πωλητών να εξασφαλίσουν αυτά τα δικαιολογητικά. Και όσοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα το έκαναν μετά από ένταξη σε κάποια ρύθμιση. Ένα μεγάλο ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών που εντάχθηκαν σε αυτή την ρύθμιση την έχασαν επειδή δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν. Όσοι τελικά έχουν καταφέρει να την εξασφαλίσουν σήμερα είναι σίγουρο ότι μετά από τρία χρόνια δεν θα καταφέρουν να την εξασφαλίσουν. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τότε χιλιάδες πωλητές να φύγουν από το επάγγελμα.

Ακόμη οι πωλητές είμαστε κατά της νομιμοποίησης των «αγορών χωρίς μεσάζοντες», που προσπαθεί να νομιμοποιήσει το σχέδιο νόμου. Ξέρουμε καλά τι συμβαίνει στις τοπικές κοινωνίες. Είναι διαπιστωμένο ότι διακινούνται μεγάλες ποσότητες προϊόντων από άτομα που δεν είναι παραγωγοί εισαγόμενα προϊόντα τα οποία τα έχουν «βαφτίσει» ελληνικά. Έρχονται να νομιμοποιήσουν αυτές τις αγορές χωρίς να θέλουν να κάνουν κάποιους ελέγχους.

Για όλα αυτά τα ζητήματα είμαστε κάθετα αντίθετοι και δεν πρόκειται να τα δεχτούμε».    

Στο «Γεωργία - Κτηνοτροφία», που κυκλοφορεί από το Σάββατο (24/9) στα περίπτερα, μπορείτε ακόμη να διαβάσετε τις θέσεις του προέδρου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών κ. Π. Μόσχου. Ο κ. Μόσχος, τονίζει ότι «το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα φέρει σημαντικές δυσκολίες στους νέους παραγωγούς λόγω μεγάλης γραφειοκρατίας. Θα μπορούν να πάρουν άδεια αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Επίσης θα πρέπει κάθε εξάμηνο να πηγαίνουν τα έγραφα στην έδρα της Περιφέρειας για να τους δίνουν την θέση αν υπάρξει».

Τα παραπάνω μαζί με μια πλούσια θεματολογία, τόσο για την επικαιρότητα όσο και για ειδικά τεχνικά θέματα, που ενδιαφέρουν όλους τους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους μπορείτε να βρείτε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του Περιοδικού «Γεωργία - Κτηνοτροφία» που κυκλοφορεί στα περίπτερα πανελλαδικά και στα σημεία πώλησης ελληνικού τύπου στην Κύπρο.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments