.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη πραγματοποιήθηκε ανοικτή διαβούλευση με θέμα τη διαχείριση, προστασία και ανάπτυξη της Λίμνης Βεγορίτιδας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων μεγάλου αριθμού τοπικών αρχών και φορέων καθώς, επίσης, και της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών. Στην συνάντηση συμμετείχε ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, η Αντιδήμαρχος Σκύδρας κα. Μαρία Γιακαμόζη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Ιωάννης Βακουφτσής, ο Διευθυντής ΔΕΗ Συγκροτήματος Αλιάκμονα κ. Αλέξανδρος Καραγιαννίδης και ο Διευθυντής του υδροηλεκτρικού σταθμού Άγρα κ. Ιωάννης Κρουσταλλακίδης, ο Διευθυντής ΤΟΕΒ Έδεσσας κ. Γιάννης Τρυψιάνης, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, ομάδα εκπροσώπων του Συλλόγου Προστασίας της Λίμνης Βεγορίτιδας, ο Πρόεδρος του ΦΟΕ Έδεσσας κ. Στράτος Καφετζής, πολίτες της Έδεσσας, ερευνητές, δημοσιογράφοι και άλλοι.

Κατά τη διάρκεια της ανοικτής διαβούλευσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση της λίμνης η οποία, τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει τάσεις ανόδου. Ιδιαίτερα μετά από το σταμάτημα αντλήσεων που γίνονταν από τη ΔΕΗ. Καθώς υπάρχουν εκφρασμένες ανησυχίες από αγρότες στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Βεγορίτιδας οι οποίοι κατέχουν νόμιμα εκτάσεις οι οποίες κινδυνεύουν να καταληφθούν από την άνοδο της στάθμης, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στις οδηγίες του Αναπληρωτή Υπουργού για τη λειτουργία του θυροφράγματος με κρίσιμο όριο το «1μ. κάτω από τη στάθμη των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού» της Τοπικής Κοινότητας του Αγίου Παντελεήμονα. Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε επίσης σε θεσμικές, νομικές και περιβαλλοντικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία του θυροφράγματος, ενώ τόνισε ότι στόχος και επιθυμία όλων μας είναι να προστατευτούν οι νόμιμοι καλλιεργητές, να ολοκληρωθεί η μελέτη καθορισμού μίας ανώτερης και κατώτερης στάθμης για τη λήψη μέτρων διαχείρισης της λίμνης και να προχωρήσει η εφαρμογή έργων και δράσεων που θα προστατεύουν και αξιοποιούν την λίμνη με τη δημιουργία κύριου και συμπληρωματικού εισοδήματος για τους κατοίκους. Στις προθέσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας μάλιστα είναι η πραγματοποίηση μίας ειδικής Ημερίδας, το προσεχές Φθινόπωρο, με θέμα την Αειφορική διαχείριση της Λίμνης Βεγορίτιδας.

 

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Μπιμπίτσος έθεσε το πλαίσιο της διαβούλευσης (ανάλυση της κατάστασης με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια) ενώ ο Γεωλόγος Μηχανικός κ. Σίφης Παπαδόπουλος παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση και εναλλακτικά μοντέλα εκτίμησης επιπτώσεων στις χρήσεις γης από την άνοδο της στάθμης της λίμνης με τη τεχνολογία των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών. 

 

Ο Δήμαρχος Έδεσσας και η Αντιδήμαρχος Σκύδρας αναφέρθηκαν στην επικινδυνότητα για πρόκληση πλημμυρών από την ενδεχόμενη λειτουργία του θυροφράγματος και στις Αποφάσεις που έχουν λάβει τα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια, κατανοώντας ωστόσο την ανησυχία αγροτών που αισθάνονται ότι κινδυνεύουν οι εκτάσεις τους από την άνοδο της λίμνης.

 

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παραβρισκόμενων για τις επιμέρους πτυχές διαχείρισης της Λίμνης Βεγορίτιδας, ενόψει μάλιστα της διοργάνωσης κορυφαίων γεγονότων (6ος ημιμαραθώνιος και πανελλαδικοί κολυμβητικοί αγώνες) που θα προβάλλον τη λίμνη και την ευρύτερη περιοχή.

 

Η ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης, αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση για την ορθολογική διαχείριση της Λίμνης, όπως προτάθηκε από εκπρόσωπο του Συλλόγου Προστασίας της Λίμνης Βεγορίτιδας και το στέλεχος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας κ. Στέφανο Αργυράκη.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ευχαρίστησε τους παριστάμενους για τη συμμετοχή τους στην συνάντηση και τόνισε τη σημασία της ενεργοποίησης της πολιτείας, ώστε έγκαιρα και σε συμφωνία με το υφιστάμενο θεσμικό και νομικό πλαίσιο να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μελέτες και διαχειριστικά σχέδια και, παράλληλα, να εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα διαχείρισης.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments