....

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΤΟ 2017

Με δεδομένη την μνημονιακή δέσμευση-που περιλαμβάνεται στο Επικαιροποιημένο Μνημόνιο- ότι το σύστημα αντικειμενικών αξιών θα πρέπει να αντικατασταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου από ένα άλλο που θα έχει ως κεντρικό «πυρήνα» τις τιμές της αγοράς (εμπορικές αξίες), αναμένεται να υπάρξουν αναπροσαρμογές στη φορολογία ακινήτων και στον ΕΝΦΙΑ του 2017. Η κυβέρνηση και δη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει «δεσμευτεί» για ελαφρύνσεις προς τους μικροϊδιοκτήτες, ενώ παράλληλα το ΥΠΟΙΚ έχει προαναγγείλει υψηλότερο ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια και στα ακίνητα εκτός σχεδίου.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του, με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος που θα βασίζεται στις τιμές της αγοράς, δεν πρόκειται να μεταβάλουν και τον εισπρακτικό στόχο που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών για το 2017 και είναι τα 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτός είναι ο ξεκάθαρος στόχος, για τον οποίο δεν θα γίνει παρέκκλιση, παρά το γεγονός ότι το ΥΠΟΙΚ αναμένεται να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις για τους μικροϊδιοκτήτες, ακολουθώντας κατά γράμμα τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

Ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ και αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά, είναι να δοθεί πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, για όσους έχουν εισοδήματα κάτω των 9.000 ευρώ και δικαιούνται έκπτωση της τάξης του 50%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείο Οικονομικών στην εν λόγω… κατηγορία εμπίπτουν περίπου ένα εκατομμύριο δικαιούχοι και το δημοσιονομικό κόστος της απαλλαγής τους φτάνει τα 85 εκατομμύρια ευρώ.

Αγροτεμάχια: Συμπληρωματικός φόρος…ήπιας μορφής

Πως θα καλυφθεί αυτό το κενό; Υπάρχει πρόβλεψη από το ΥΠΟΙΚ και ακούει στο όνομα συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια. Ωστόσο αυτό που προτάσσεται ως τελική λύση, προκειμένου να αποφευχθούν υπέρογκες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους, είναι ο συμπληρωματικός φόρος να επιβληθεί σε «ήπια μορφή», με «μειωτικούς συντελεστές» επί της αξίας των αγροτεμαχίων.

Αλλαγές στα αφορολόγητα γονικών παροχών και κληρονομιών

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να προχωρήσει σε αλλαγές, που σχετίζονται με τα αφορολόγητα των γονικών παροχών και των κληρονομιών. Αυτό που προκρίνεται ως λύση, προκειμένου να ανακοπεί το «τσουνάμι» των αποποιήσεων κληρονομιάς, που εμφανίστηκε δυναμικά το 2016, είναι να αναπροσαρμοστούν οι συντελεστές για κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, αφήνοντας κατά μέρους την επιλογή της αποποίησης της κληρονομιάς.

Σχόλια - Facebook Comments