....

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η γήρανση του πληθυσμού, οι τεχνολογικές εξελίξεις, και το προφίλ των ασθενειών αλλάζουν το πλαίσιο λειτουργίας στον τομέα της υγείας. Στην σύνθεση του πλαισίου αυτού προστίθενται οι νέες συνθήκες από το χώρο της κοινωνικής ασφάλισης το τοπίο της οποίας αλλάζει άρδην και, οι συνθήκες διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών, των οποίων το διαθέσιμο εισόδημα μειώνεται διαρκώς.

της Ελενας Ερμείδου

Οι ασφαλιστικές, έχοντας ρόλο συμπληρωματικό στην ασφάλιση έχουν ξεκινήσει το σχεδιασμό νέων προϊόντων υγείας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιες περίθαλψης, το κόστος των οποίων θα είναι προσιτό στα χαμηλά εισοδήματα και στις ανάγκες των πολιτών. Τα νέα προϊόντα υγείας θα έχουν χαμηλότερες καλύψεις, αλλά και χαμηλότερα ετήσια ασφάλιστρα. Τα όρια των καλύψεων θα κυμαίνονται μεταξύ 100.000 – 150.000 ευρώ με τα ετήσια ασφάλιστρα να μην ξεπερνούν τα 400-500 ευρώ. Στο αντίποδα τα συμβόλαια υγείας με όρια καλύψεων που ξεπερνούν και τα 600.000 ευρώ με ετησιοποιημένα ασφάλιστρα στα 1000 ευρώ περίπου.



Αυξήσεις τιμολογίων

Η αύξηση των συντελεστών φορολογία και οι κανονιστικές υποχρεώσεις για διακράτηση υψηλών αποθεμάτων βάσει της Οδηγίας Φερεγγυότητα ΙΙ  έχουν οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών στα ασφάλιστρα υγείας. Οι ασφαλιστικές επίσης επηρεαζόμενες από το οικονομικό κλίμα από την έλλειψη ρευστότητας των ιδιωτικών νοσοκομείων η οποία σχετίζεται με το δημόσιο καλούνται να υπολογίζουν τον κίνδυνο αφερεγγυότητας και να κινηθούν σε γραμμές αυστηρού underwriting.

Ελεγχος δαπανών

Καλύτερος έλεγχος δαπανών στο σύστημα υγεία μπορεί να γίνει μέσω επίτευξης Συμπράξεων ανάμεσα στο Δημόσιο και Ιδιωτικό, ώστε το κράτος να αναλαμβάνει όλο το βάρος, βάσει διεθνών επιτυχημένων πρακτικών και την στιγμή που οι συνθήκες της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται σε άσχημα επίπεδα, αλλά και οι συνθήκες του δημοσίου συστήματος υγείας επιδεινώνονται. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε χτες στο συνέδριο του Economist ο κος Γιώργος Βελιώτης, Γενικός Διευθυντής Υγείας και Ζωής στην Interamerican, τα συστήματα υγείας Beveridge και Bismarck ήταν πολύ καλά αλλά σχεδιάστηκαν για άλλες συνθήκες και όταν για παράδειγμα ο μέσος όρος ζωή των ανθρώπων δεν ξεπερνούσε τα 60 χρόνια.

Μεταξύ των ασφαλιστικών που διαθέτουν προϊόντα υγείας είναι η Ευρωπαϊκή Πίστη, η Ευρώπη ΑΕΓΑ, η Interamerican, η Interlife, η MetLife, κα.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments