....

ΑΙΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΣ ΡΩΣΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ, ΨΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΚΡΕΑΤΟΣ

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν οι Ρώσοι με την ελληνική πλευρά για τη διευθέτηση των προβλημάτων με τις ελληνικές εξαγωγές προϊόντων κρέατος, γαλακτοκομικών και ψαριών, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη με τον επικεφαλής της Φυτοϋγειονομικής και Κτηνιατρικής υπηρεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Rosselkhoznadzor), κ. Sergey Dankvert και αντιπροσωπεία τεχνικών συμβούλων.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, η Ρωσική πλευρά έκανε δεκτές τις υφιστάμενες επιθεωρήσεις της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ και αίρει άμεσα τους περιορισμούς των εξαγωγών για τις προϋπάρχουσες στον εγκεκριμένο κατάλογο επιχειρήσεις γαλακτοκομικών, ψαριών και προϊόντων μεταποίησης κρέατος. Ενώ, ταυτόχρονα αποδέχθηκε τη διεύρυνση του καταλόγου και με νέες επιχειρήσεις μόλις πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επιθεωρήσεις εντός των επόμενων δύο μηνών.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν από ελληνικής πλευράς, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου κ. Μελάς, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες τόσο από το ΥπΑΑΤ, όσο και από το Υπουργείο Εξωτερικών. Από Ρωσικής πλευράς παρευρέθησαν, πέραν του επικεφαλής της Ρωσικής υπηρεσίας, ο Ρώσος Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Vladimir Chkhikvishvili και μεγάλος αριθμός υπηρεσιακών παραγόντων.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ «η συνάντηση, έγινε σε εξαιρετικά γόνιμο κλίμα τόσο σε τεχνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο και δρομολογήθηκαν οι διεργασίες για την άμεση άρση των εξαγωγικών προβλημάτων».

Συζητήθηκε και το πρόβλημα με τις εξαγωγές χοιρινού από ΕΕ

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, το σημαντικό ζήτημα των εμπορικών και οικονομικών επιπτώσεων στην Ε.Ε από τα εξαγωγικά εμπόδια στο χοιρινό κρέας, λόγω των κρουσμάτων της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων, θέμα που θα απασχολήσει και το προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις Βρυξέλλες. Εξαιτίας των κρουσμάτων της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε ορισμένες χώρες απαγορεύτηκε, από τις 6 Φεβρουαρίου 2014, η εισαγωγή στη Ρωσία χοιρινού κρέατος από ολόκληρη την ΕΕ. Η Ρωσία από την πλευρά της, σκοπεύει να αυξήσει τις εισαγωγές αυτών των προϊόντων από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ.

Ο Έλληνας Υπουργός, ως Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έθεσε υπ’ όψιν του κ. Dankvert τις έντονες ανησυχίες των κρατών-μελών, καθώς και την επιχειρηματολογία της Ε.Ε. για την εξέλιξη του ζητήματος και επεσήμανε τη σπουδαιότητα εξεύρεσης άμεσης λύσης, ενώ διαπιστώθηκε, από κοινού, η αναγκαιότητα γόνιμου διαλόγου μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Τελωνειακής Ένωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας - Καζακστάν, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματική διευθέτησή του.

Με την ευκαιρία της συνάντησης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε: «οι πολύμηνες προσπάθειες της Κυβέρνησης και ειδικότερα, τόσο του ΥπΑΑΤ, όσο και του Υπουργείου Εξωτερικών για την υποστήριξη των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσική αγορά και τώρα και την αγορά που προέκυψε από την Τελωνειακή Ένωση Ρωσίας- Λευκορωσίας- Καζακστάν στέφθηκαν με επιτυχία, δημιουργώντας μεγάλες προοπτικές εξαγωγών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κυβέρνηση της Ρωσίας και τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Dankvert για τον εποικοδομητικό διάλογο και το φιλικό πνεύμα συνεργασίας».

 

http://www.agrotypos.gr/

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments