....

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ (VIDEO)

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1, αναφορικά με την εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, σημείωσε ότι πρόκειται για μια ισορροπημένη και κοινωνικά βιώσιμη τεχνική συμφωνία, η οποία προήλθε μέσα από επίπονες διαδικασίες, κατά τη διάρκεια των οποίων το οικονομικό κλιμάκιο της Ελλάδας, ήρθε αντιμέτωπο με ακραίες απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών.

 

«Σήμερα το πρωί επιτεύχθηκε μια τεχνική συμφωνία, έπειτα από μία δύσκολη και επίπονη διαδικασία διαπραγματεύσεων. Είναι μια συμφωνία ισορροπημένη η οποία δίνει επιτέλους σήμα σταθερότητας στην οικονομία που το είχε, δίνει χρόνο στην κυβέρνηση να υλοποιήσει το κοινωνικό της πρόγραμμα και την απαραίτητη ηρεμία στην κοινωνία να εργαστεί σε ένα περιβάλλον σταθερότητας. Πιο σημαντικό νομίζω ότι, είναι μια συμφωνία που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να οριστούν πια τα κρίσιμα μέτρα για την ρύθμιση τους χρέους, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, επομένως υπό αυτή την έννοια είναι η βασική προϋπόθεση για να έχουμε μια συνολική συμφωνία που θα προδιαγράψει πια την έξοδο από τα προγράμματα της επιτροπείας», υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία.

Όλα για τα μέτρα και τα αντίμετρα – Πότε θα κατατεθούν, πότε θα γίνει η ψηφοφορία (video)
Μαξίμου: Αυτά είναι τα θετικά μέτρα της συμφωνίας
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως «Είναι μια συμφωνία, ισορροπημένη και κοινωνικά βιώσιμη. Έχουμε καταφέρει και έχουμε αποκρούσει, ακραίες απαιτήσεις των δανειστών, κυρίως εκφραζόμενες από το ΔΝΤ, στο κομμάτι των εργασιακών αλλά και στα υπόλοιπα θέματα που αφορούν το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής για την περίοδο 2019 και 2020, επέρχεται μια ισορροπημένη συμφωνία που μπορεί να απομειώσει τις όποιες επιβαρύνσεις σημειωθούν εκείνη την περίοδο».

Εργασιακά

Σε ότι αφορά στα εργασιακά η Έφη Αχτσιόγλου εξήγησε πως στη συμφωνία ορίζουμε ότι θα νομοθετήσουμε τώρα, ότι επανέρχονται σε ισχύ οι βασικές αρχές των διαπραγματεύσεων των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, αποτελούν τις κύριες αρχές για να ξαναστηθεί το οικοδόμημα του συλλογικού εργατικού δικαίου στα πόδια του, το οποίο είχε απορρυθμιστεί το διάστημα 2010-2015. Αυτό, δεν ήταν ούτε αυτονόητο, ούτε δεδομένο» και συμπλήρωσε ότι η θέση του ΔΝΤ ήταν ότι «αυτό το ζήτημα δεν δεχόταν καν να τεθεί στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης» και συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό όπως είναι σήμερα ορισμένο, αυτές οι δύο αρχές βρίσκονται σε αναστολή και θα βρίσκονταν επ’ άπειρο σε αναστολή αν δεν νομοθετούσαμε τώρα για την άρση της αναστολής τους, η οποία θα συμβεί τον Σεπτέμβριο του 2018».

Συγκεκριμένα για τις ομαδικές απολύσεις, εξήγησε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων και παραμένει το ισχύον σύστημα με τους έξι εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις από 20-150 άτομα και το 5% για τις επιχειρήσεις άνω των 150 ατόμων. Μάλιστα, όπως τόνισε οι απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών ήταν για διπλασιασμό του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Διευκρίνισε ότι όπως έχει συζητηθεί «Θα μεταβιβαστεί ο ρόλος του ελέγχου στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, πρόκειται για ένα όργανο που λειτουργεί εντός του υπουργείο Εργασίας, με τριμερή ισορροπημένη εκπροσώπηση των εργαζομένων-εργοδοτών και του κράτους».

Σε σχέση με τον συνδικαλιστικό νόμο, από την πλευρά των δανειστών υπήρχε η απαίτηση της θεσμοθέτησης της εργοδοτικής ανταπεργίας, η οποία αναχαιτίστηκε και δεν θα υπάρξει τέτοια θεσμοθέτηση, ξεκαθάρισε η Έφη Αχτσιόγλου.

Συγκεκριμένα για τους ανέργους, αναφέρθηκε στα θετικά μέτρα τα οποία θα υλοποιηθούν το 2019.

Συντάξεις

Τα 2/3 των συνταξιούχων δεν θα πληγούν από τις περικοπές στις συντάξεις το 2019 δήλωσε η υπουργός Εργασίας, δηλώνοντας ότι περικοπές θα έχουν μόνο όσοι παίρνουν προσωπική διαφορά. Η περικοπή αυτή είναι κατά μέσο όρο 9% όπως είπε η υπουργός και τόνισε ότι με «το ταβάνι» του 18% που τέθηκε διασφαλίστηκαν από τις περικοπές και εκείνοι που παίρνουν υψηλές συντάξεις κι αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις συνταξιούχων η προσωπική διαφορά ανέρχεται σήμερα ακόμη και στο 40 %.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ η κ Αχτσιόγλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα θετικά μέτρα της συμφωνίας και ειδικά στην επιδότηση ενοικίου κατά χίλια ευρώ το χρόνο. Το μέτρο αυτό, είπε, θα «πιάσει» όλους τους Έλληνες που είτε μένουν στο ενοίκιο, είτε έχουν στεγαστικό δάνειο.

«Πρόκειται για μέτρα ενίσχυσης της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

 

Τα 2/3 των συνταξιούχων δεν θα πληγούν από τις περικοπές στις συντάξεις το 2019 δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου διευκρινίζοντας ότι περικοπές θα έχουν μόνο όσοι παίρνουν προσωπική διαφορά. Η περικοπή αυτή είναι κατά μέσο όρο 9% είπε η υπουργός και τόνισε ότι με "το ταβάνι" του 18% που τέθηκε διασφαλίστηκαν από τις περικοπές και εκείνοι που παίρνουν υψηλές συντάξεις κι αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις συνταξιούχων η προσωπική διαφορά ανέρχεται σήμερα ακόμη και στο 40 %.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ η κ Αχτσιόγλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα θετικά μέτρα της συμφωνίας και ειδικά στην επιδότηση ενοικίου κατά χίλια ευρώ το χρόνο. Το μέτρο αυτό, είπε, θα "πιάσει" όλους τους Έλληνες που είτε μένουν στο ενοίκιο, είτε έχουν στεγαστικό δάνειο.

«Πρόκειται για μέτρα ενίσχυσης της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής κοινωνίας" τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ Αχτσιόγλου δήλωσε ότι η συμφωνία είναι ισορροπημένη και κοινωνικά βιώσιμη. Η κυβέρνηση, είπε, κατάφερε να αποτρέψει ακραίες απαιτήσεις των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ όπως για παράδειγμα η ανταπεργία. Για τις ομαδικές απολύσεις η υπουργός είπε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο όριο απολύσεων ενώ τόνισε πως τέθηκαν οι βάσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις τον Σεπτέμβριο του 18 μετά το τέλος του ισχύοντος Προγράμματος.

 

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments