....

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ & ΓΙΑ ΠΕΝΤΑΠΛΕΣ ΚΑΛΠΕΣ-ΈΡΧΟΝΤΑΙ 10.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Πλην της υγείας και της παιδείας, μέρος των 10.000 προσλήψεων που θα γίνουν λόγω της διαγραφής 10.000 κληρικών από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, θα κατευθυνθούν και στην Αυτοδιοίκηση. Αυτό προαναγγέλλει στο α΄ μέρος της συνέντευξής του στο web tv της aftodioikisi.gr ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης: «Οι νέες δυνατότητες που διανοίγονται με τις 10.000 θέσεις στις οποίες αναφερθήκαμε, μας δίνουν τον χώρο για περισσότερες τέτοιες στοχευμένες προσλήψεις που γίνονται μετά από αιτήματα των ίδιων των φορέων της Αυτοδιοίκησης», λέει χαρακτηριστικά. Παράλληλα ο κ. Χαρίτσης το θέμα των αναδρομικών για το 13ου και 14ο μισθό αναφορικά με τους δημοτικούς υπαλλήλους είναι θέμα των δήμων. Προσθέτει ωστόσο ότι «είμαστε όμως σε επικοινωνία και με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και όπου και όπως χρειαστεί θα παρέμβουμε». Ενώ για το θέμα της κατάργησης της περικοπής των συντάξεων δηλώνει αισιόδοξος «ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτή της πολύ σημαντικής δέσμευσης που αφορά περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους».

Για την ταυτόχρονη διεξαγωγή ακόμη και πενταπλών εκλογών (εθνικές, ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές και τοπικές)  τονίζει ότι «το πόσες θα είναι οι ταυτόχρονες εκλογικές αναμετρήσεις θα αποφασισθεί με πολιτικούς και όχι με τεχνικούς όρους. Εμείς τεχνικά θα είμαστε έτοιμοι, ώστε να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να η διαδικασία αυτή με διαφάνεια και ταχύτητα και, βεβαίως, χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες».

Ο κ. Χαρίτσης μιλά επίσης για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές «με προοδευτικό πρόσημο», ενώ προαναγγέλλει ότι σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί ο υποψήφιος του κόμματος του για τον δήμο Αθηναίων: «Θα προχωρήσουμε στην συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου ισχυρού, το οποίο θα εκφράζει ακριβώς, τα χαρακτηριστικά του χώρου μας με ανθρώπους που προέρχονται από το χώρο της Αριστεράς», τονίζει χαρακτηριστικά, αποκλείοντας στην ουσία τον Π. Γερουλάνο. Ενώ για τον Κ. Μπακογιάννη, τονίζει ότι «είχαμε μία καλή συνεργασία αλλά, βεβαίως, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα βρεθούμε σε εντελώς διαφορετικά στρατόπεδα».

 

Τα βασικά σημεία του α΄ μέρους της συνέντευξης του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση στο στο web tv της aftodioikisi.gr είναι τα εξής:

Συμφωνία Κράτους-Εκκλησίας -Προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι θέσεις των κληρικών είναι διασφαλισμένες. Αυτό είναι κάτι που θα αναλάβει στη συνέχεια η Εκκλησία της Ελλάδος να το διαχειριστεί. Και από την άλλη, αυτό που έχει σημασία για το ελληνικό κράτος είναι, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, να ξεκινήσει μία διαδικασία για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερες προσλήψεις συνολικά στο Δημόσιο τομέα, στοχευμένα, εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες. Επειδή αναφερθήκατε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δυστυχώς είδαμε τις τελευταίες ημέρες δηλώσεις του ότι δεν πρέπει να γίνουν άλλες προσλήψεις στο Δημόσιο. Εμείς αντιθέτως, κάτι που προκύπτει και από τα στοιχεία που έχουμε αλλά και από την ίδια την κοινωνική πραγματικότητα, θεωρούμε ότι και στην παιδεία και στη υγεία οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Τα προβλήματα που σωρεύθηκαν στην μνημονιακή περίοδο είναι τεράστια, το γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά, γίνεται μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια και αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνοδευθεί από στοχευμένες προσλήψεις εκεί που υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη. Βεβαίως, εκεί μπαίνει και ο χώρος της Αυτοδιοίκησης. Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό και ήδη το έχουμε συζητήσει σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος που όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ένα από μεγάλα θύματα της κρίσης με το πρόβλημα της υποστελέχωσης να παίρνει τρομακτικές διαστάσεις…. Όλοι οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης συνομολογούν ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι το βασικό πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης, Η προσπάθεια λοιπόν που κάνουμε εμείς ήδη είναι στοχευμένα όπως με την προκήρυξη 3Κ για την καθαριότητα αλλά και με τις 118 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού σε μικρού νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, να καλύψουμε αυτά τα κενά. Και βεβαίως οι νέες δυνατότητες που διανοίγονται με τις 10.000 θέσεις στις οποίες αναφερθήκαμε, μας δίνουν τον χώρο για περισσότερες τέτοιες στοχευμένες προσλήψεις που γίνονται μετά από αιτήματα των ίδιων των φορέων της Αυτοδιοίκησης, εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα.

Κατάργηση περικοπής συντάξεων

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν και παραμένει η κατάργηση του μέτρου της περικοπής της συντάξεων. Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτή της πολύ σημαντικής δέσμευσης που αφορά περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους.

Αναδρομικά για 13ο και 14ο μισθό σε δημοτικούς υπαλλήλους

Θα περιμένουμε τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Ως ΥΠΕΣ, καθώς αφορά και τους δημοτικούς υπαλλήλους, εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Είναι ζήτημα των δήμων αν θα ασκήσουν ένδικα μέσα σε δεύτερο βαθμό ή όχι. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα συμμορφωθούμε με τις όποιες αποφάσεις λάβει η ελληνική Δικαιοσύνη και αυτές θα τις υλοποιήσουμε….Οι δημοσιονομικές επιτυχίες του προηγούμενου διαστήματος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθούν σε αμφισβήτηση…Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει σε αυτή τη φάση. Είμαστε όμως σε επικοινωνία και με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και όπου και όπως χρειαστεί θα παρέμβουμε. Επαναλαμβάνω όμως ότι ειδικά σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο για την ελληνική οικονομία, την πρώτη μεταμνημονιακή φάση, να προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις οι οποίες θα θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτές τις πολύ σημαντικές επιτυχίες του προηγούμενου διαστήματος.

Συνταγματική Αναθεώρηση

Σε σχέση με το ζήτημα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών θεωρώ ότι θα δημιουργηθεί η απαραίτητη συναίνεση….Θα έρθουμε σε συνεννόηση με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης ώστε η πρόταση που αφορά τα θέματα της Αυτοδιοίκησης να συναντήσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Νομίζω ότι και στο ζήτημα της απλής αναλογικής αλλά και των αρμοδιοτήτων, μπορούμε να συναντήσουμε πολύ μεγάλη σύμπνοια της πλειοψηφίας και των Αυτοδιοικητικών φορέων και προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία, βεβαίως, και με την Αυτοδιοίκηση.

Ημερομηνία εκλογών -Πενταπλές κάλπες

Όταν πολλές εκλογικές αναμετρήσεις διεξάγονται ταυτόχρονα, αυτό αυξάνει την πολυπλοκότητα του συστήματος….Όμως οι εκλογές διεξάγονται από το υπουργείο Εσωτερικών. Οι εταιρείες που εμπλέκονται στις εκλογές, βεβαίως προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και κυρίως έχουν σημαντικό ρόλο στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Η εκλογική όμως διαδικασία είναι ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών…Ξεκινήσαμε νωρίς την προετοιμασία γιατί καταλαβαίνουμε ότι η συνθετότητα αυτής της εκλογικής διαδικασίας με τις πολλαπλές κάλπες, μιλώ για τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές, δημιουργεί την ανάγκη να ανάγκη να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα προετοιμασμένοι. Είμαι λοιπόν απολύτως πεπεισμένος ότι το ΥΠΕΣ θα ανταπεξέλθει πλήρως σε όλες τις προκλήσεις που δημιουργεί αυτή η ταυτόχρονη πολλαπλή   εκλογική διαδικασία και δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα…Το πόσες θα είναι οι ταυτόχρονες εκλογικές αναμετρήσεις θα αποφασισθεί με πολιτικούς και όχι με τεχνικούς όρους. Εμείς τεχνικά θα είμαστε έτοιμοι, ώστε να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να η διαδικασία αυτή με διαφάνεια και ταχύτητα και, βεβαίως, χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. Αυτό βεβαίως, σημαίνει ότι όπου χρειαστεί θα παρέμβουμε και με την δημιουργία νέων εκλογικών τμημάτων για να μην υπάρχουν προβλήματα από το πλήθος των εκλογέων σε κάθε εκλογικό τμήμα.

Αυτοδιοικητικές εκλογές-Συνεργασίες

Στόχος η δημιουργία του προοδευτικού πόλου όχι μόνο στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές αλλά και στις τοπικές εκλογές που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στην άνοδο της ακροδεξιάς…Δεν θα μπω σε ονοματολογία. Κάθε περίπτωση στην Αυτοδιοίκηση έχει τα δικά της τοπικά χαρακτηριστικά. Σεβόμαστε αυτές τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

Δήμος Αθηναίων: Αριστερός ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Δήμος Αθηναίων ο μεγαλύτερος δήμος της χωράς. Είναι μία πολιτική αναμέτρηση που έχει και αυτοδιοικητικά αλλά και κεντρικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Νομίζω ότι ο χώρος μας, όπως έχει κάνει στο παρελθόν πολλές φορές, θα προχωρήσει στην συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου ισχυρού, το οποίο θα εκφράζει ακριβώς, τα χαρακτηριστικά του χώρου μας με ανθρώπους που προέρχονται από το χώρο της Αριστεράς. Άλλωστε, η μακροβιότερη δημοτική παράταξη στον Δήμο Αθηναίων είναι η «Ανοιχτή Πόλη». Θα επιλέξουμε λοιπόν εκεί ένα ψηφοδέλτιο για να εκφράσει αυτό το πολιτικό στίγμα που θέλουμε να έχει ο χώρος μας για τον πρώτο δήμο της χώρας.

Άρα όχι συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ και με τον κ. Γερουλάνο;

Θα δείτε σε λίγες ημέρες. Δεν θα αργήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με πολύ καλές πιθανότητες νίκης στον πρώτο δήμο της χώρας….Γενικότερα, νομίζω οι δυνάμεις τις οποίες θα υποστηρίξουμε θα έχουν πολύ καλή τύχη σε αυτές τις εκλογές… Με την απλή αναλογική δίνεται η δυνατότητα σε πολλές δυνάμεις, που δεν την είχαν φανταστεί προηγουμένως, να παίξουν σημαντικό ρόλο στα Αυτοδιοικητικά πράγματα. Και με αυτές τις δυνάμεις, στο βαθμό που έχουν προοδευτικό πρόσημο, εφόσον κρατάνε μία στάση αρχών σε πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως το προσφυγικό, τα ζητήματα των δικαιωμάτων, το Μακεδονικό, θέλουμε να συναντηθούμε.

Κώστας Μπακογιάννης

Με τον κ. Μπακογιάννη συνεργαστήκαμε, εγώ ως κυβερνητικό στέλεχος, εκείνος ως περιφερειάρχης. Είχαμε μία καλή συνεργασία αλλά, βεβαίως, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα βρεθούμε σε εντελώς διαφορετικά στρατόπεδα.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments