....

ΑΓΡΟΤΕΣ: ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ-ΠΟΤΕ ΛΗΓΕΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ!

 

 

 

Αίτηση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου πρέπει να υποβάλουν οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος για να λάβουν την επιστροφή ΦΠΑ που επιβάρυνε τις εισροές τους.

Η επιστροφή με τον κατ’ αποκοπή συντελεστή 6% υπολογίζεται στο συνολικό ποσό που προέρχεται από παράδοση αγροτικών προϊόντων από δική τους αγροτική εκμετάλλευση ή παροχή αγροτικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο της αγροτικής τους εκμετάλλευσης, που πραγματοποιούν προς άλλο υποκείμενο στον φόρο, εκτός των αγροτών του ειδικού καθεστώτος, καθώς και από απόσυρση αγροτικών προϊόντων.

Η επιστροφή του ΦΠΑ των εισροών στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος πραγματοποιείται με την υποβολή Αίτησης Επιστροφής από τον δικαιούχο. Η αίτηση αυτή υποβάλλεται εντός ανατρεπτικής προθεσμίας από την 1η Μαρτίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους. Με την αίτηση συνυποβάλλονται τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η αξία της παράδοσης των αγροτικών προϊόντων και της παροχής των αγροτικών υπηρεσιών, βάσει των οποίων θα γίνει η επιστροφή του φόρου.

Στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ εντάσσονται οι αγρότες των οποίων ο τζίρος από τις πωλήσεις των προϊόντων τους δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ και λαμβάνουν επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ. Οι αγρότες του συγκεκριμένου καθεστώτος απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων.

Στο όριο των 15.000 ευρώ περιλαμβάνεται το συνολικό ποσό που προέρχεται από την παράδοση αγροτικών προϊόντων των αγροτών από δική τους αγροτική εκμετάλλευση ή παροχή αγροτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της αγροτικής εκμετάλλευσης, όχι μόνο προς άλλους υποκείμενους στον φόρο και προς απαλλασσόμενα πρόσωπα (νοσοκομεία, κλινικές κ.λπ.) αλλά και σε άλλους αγρότες του ειδικού καθεστώτος και σε πρόσωπα μη υποκείμενα στον φόρο (ιδιώτες, ΝΠΔΔ, Δημόσιο, δήμοι κ.λπ.), όπως το ποσό αυτό προκύπτει από τα τιμολόγια αγοράς που εκδίδουν στον πωλητή αγρότη οι υποκείμενοι στον φόρο αγοραστές των αγροτικών προϊόντων, καθώς και από τα ειδικά στοιχεία που εκδίδει ο αγρότης του ειδικού καθεστώτος.

Για το όριο των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό επιδοτήσεων ή ενισχύσεων κάθε μορφής που πράγματι καταβλήθηκε στον αγρότη εντός του προηγούμενου φορολογικού έτους, έστω και αν στο ποσό αυτό περιέχονται και ποσά επιδοτήσεων ή ενισχύσεων που αφορούν άλλα φορολογικά έτη (χρήσεις).

Ο αγρότης εξακολουθεί να υπάγεται στο ειδικό καθεστώς, έστω και αν πωλεί τα προϊόντα του ύστερα από κάποια στοιχειώδη επεξεργασία που γίνεται με συνηθισμένα μέσα, στο πλαίσιο της αγροτικής παραγωγής του και εφόσον μετά την επεξεργασία αυτή τα προϊόντα του δεν χαρακτηρίζονται βιομηχανικά ή βιοτεχνικά. Για παράδειγμα, ο ελαιοπαραγωγός που πωλεί το λάδι σε τενεκέδες ή ο αγρότης που πωλεί εμφιαλωμένο κρασί ή τσίπουρο, το οποίο δεν έχει υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία, αλλά είναι προϊόν φυσικής ζύμωσης δεν αποκλείεται από το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments