....

600.000 ΣΥΡΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΠΙΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ

Το πρώτο εξάμηνο του 2017, περί τους 602.759 Σύροι πρόσφυγες που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω των εχθροπραξιών, έχουν ήδη επιστρέψει σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Οργάνωση Μετανάστευσης του ΟΗΕ (IOM).

Από τους πρόσφυγες, περισσότεροι από τους μισούς, το 67% επέστρεψαν στο Χαλέπι και τις γύρω περιοχές του –σύμφωνα με τους υπολογισμούς γύρω στους 405.420 και σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας της Χάμα εκεί κατευθύνθηκε το δεύτερο μεγάλο κύμα των επιστρεφόντων προσφύγων: 75,209 επέστρεψαν στις κατοικίες τους.

Από εκείνους που επέστρεψαν, το 84% είχαν καταφύγει σε άλλα μέρη της Συρίας, και περί το 16% επέστρεψαν από την Τουρκία, το Λίβανο την Ιορδανία και το Ιράκ.

Μετά την απελευθέρωσή του με την συνδρομή των ρωσικών δυνάμεων, το Χαλέπι (που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες) είχε αποδοθεί και πάλι στον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης, το Δεκέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με την ΙΟΜ, το μεγαλύτερο μέρος όσων έχουν επιστρέψει, κατόρθωσαν να εγκατασταθούν και πάλι στις δικές τους κατοικίες. Για τους υπόλοιπους βρέθηκαν άλλα νοικιασμένα καταλύματα ή τους ενέταξαν σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Τα στοιχεία του ΙΟΜ αναφέρουν όμως, ότι άλλοι 808,661 Σύροι, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Ιούλιο του 2017, λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών.

Πάντως, από εκείνους που έχουν επιστρέψει στις κατοικίες τους υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες για τον ανεφοδιασμό τους με καθαρό νερό και την πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες.

Το Al Jazeera, σε σχόλιό του επισημαίνει ότι οι πρόσφυγες επιστρέφουν στις περιοχές που απελευθερώνουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, παρά να παραμένουν σε εκείνες που έχουν καταλάβει οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments