....

4+1 ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΙΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ AIRBNB

Οι 5 αλλαγές που φέρνουν τα πάνω κάτω στο πεδίο των μισθώσεων ακινήτων τύπου Airbnb και θα ενεργοποιηθούν από την Πρωτοχρονιά

Αλλάζει εκ βάθρων το τοπίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων από το 2024 καθώς με διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο φορολογικό νομοσχέδιο, μπαίνει "φρένο" στις πρακτικές που ισχύουν μέχρι και σήμερα. Στόχος των προωθούμενων αλλαγών είναι αφενός ο περιορισμός της φοροδιαφυγής αλλά και η καλύτερη οργάνωση της αγοράς καθώς όλο και περισσότερα ακίνητα αξιοποiούνται γαι βραχυχρόνια μίσθωση.

 Ειδικότερα από την 1η Ιανουαρίου 2024 ενεργοποιούνται οι εξής ρυθμίσεις:

  • Τροποποιείται ο ορισμός Βραχυχρόνιας Μίσθωσης η οποία πλέον θα ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των 60 ημερών, ακινήτου που είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων, ενώ σε περίπτωση που το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση, θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα, το οποίο θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.
  • Φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή περισσότερα προς εκμίσθωση/υπεκμίσθωση για σκοπούς βραχυχρόνιας μίσθωσης καλούνται να προβούν σε υποχρεωτική έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου, θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και υπόκειται σε ΦΠΑ.
  • Σε περίπτωση μη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, αυστηροποιείται το πρόστιμο και ορίζεται, ανά χρήση, σε 50%, των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ (σήμερα το πρόστιμο είναι οριζόντιο και ανέρχεται σε 5.000 ευρώ). Σε περίπτωση υποτροπής για επόμενη χρήση το πρόστιμο θα διπλασιάζεται.
  • Πλέον οι βραχυχρόνιες μισθώσεις επιβαρύνονται με το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5 % επί των εσόδων.
  • Επιβάλλεται  το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές επαύλεις και βραχυχρόνιες μισθώσεις. Το τέλος κλιμακώνεται κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο από 1,5 έως 10 ευρώ την ημέρα και από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο από 0,5 έως 4 ευρώ την ημέρα.


 

Σχόλια - Facebook Comments