....

3+1 ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝ ΚΑΘΕ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

ρόλος της διατροφής στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και κατ’ επέκταση στην θωράκιση του οργανισμού σας απέναντι στις ασθένειες είναι επιστημονικά καταγεγραμμένος.

Ορισμένες τροφές έχουν τέτοιες ιδιότητες, ώστε όχι μόνο προστατεύουν, αλλά και καταπολεμούν ασθένειες, όπως το κοινό κρυολόγημα, το οποίο ταλαιπωρεί σχεδόν όλους μας κάθε χρόνο. Όταν, μάλιστα, αυτές ανήκουν και στην οικογένεια των “υπερτροφών” χάρη στις πρόσθετες ιδιότητές τους, τότε γίνονται απαραίτητες ειδικά αυτή την περίοδο που τα κρυολογήματα αρχίζουν και εξαπλώνονται.

Μερικές από αυτές τις τροφές είναι σύμφωνα με το iatropedia:

Σκόρδο

Περιέχει αλλικίνη, ένα θειικό συστατικό που παράγει ισχυρά αντιοξειδωτικά όταν αποσυντίθεται. Έρευνα του 2001 έδειξε ότι οι άνθρωποι που παίρνουν συμπληρώματα σκόρδου για 12 εβδομάδες μεταξύ του Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου έχουν λιγότερα κρυολογήματα. Και από εκείνους που τελικά αρρωσταίνουν, όσοι παίρνουν συμπλήρωμα σκόρδου αισθάνονται καλύτερα γρηγορότερα. Το σκόρδο σας δίνει πολλά αντιοξειδωτικά, όταν καταναλώνεται ωμό. Αλλά η γεύση του είναι πολύ δυνατή για τα γούστα σας, μπορείτε κάλλιστα να προμηθευτείτε κάψουλες με εκχύλισμα σκόρδου.

Μάραθο

Όπως και ο γλυκάνισος, το μάραθο είναι ένα φυσικό αποχρεμπτικό και μπορεί να σας βοηθήσει με τη συμφόρηση στο στήθος και να απαλύνει τον επίμονο βήχα. Η ρίζα του μάραθου μπορεί να καταναλωθεί ωμή, ή ψητή, αλλά μπορείτε να πάρετε όλα τα θρεπτικά του στοιχεία και με ένα τσάι από από τους σπόρους μάραθου. Βάλτε 1,5 κουταλάκι του γλυκού σπόρους μάραθου σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το για 15 λεπτά, σουρώστε και βάλτε και λίγο μέλι.

Καθαρό κρέας γαλοπούλας

Οι άπαχες πρωτεΐνες, όπως το στήθος της γαλοπούλας χωρίς την πέτσα, είναι ψηλά στη λίστα των τροφών που καταπολεμούν τη γρίπη και το κρυολόγημα. Χρειάζεστε πρωτεΐνες όχι μόνο για την οικοδόμηση των μυών, αλλά και για τη δημιουργία αντισωμάτων και την καταπολέμηση της λοίμωξης στον οργανισμό.

Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι επίσης τα φασόλια, τα καρύδια και τα γαλακτοκομικά.

Μαύρη σοκολάτα

Αφήσαμε το... καλύτερο για το τέλος. Επιδόρπιο είναι άλλωστε! Το καθαρό κακάο περιέχει περιέχει (ανά γραμμάριο) περισσότερα αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν ασθένειες (πολυφαινόλες) από τα μούρα, ενώ ταυτόχρονα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο. Πολύ συχνά, όμως, τα διατροφικά οφέλη του κακάο “επισκιάζονται” από τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά που υπάρχουν σε σοκολάτες και άλλες λιχουδιές. Για να πάρετε στο μέγιστο τα οφέλη του καθαρού κακάο, μην ξεπερνάτε τα 7 γραμμάρια την ημέρα της μαύρης σοκολάτας με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο.

 

 

Η σωστή διατροφή μπορεί να είναι η ασπίδα μας κατά της γρίπης. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας, είναι ο καλύτερος τρόπος να οχυρώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, χρησιμοποιούμε μια διατροφή με όσο το δυνατόν περισσότερες τροφές, οι οποίες μας παρέχουν αρκετές αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες (Α, C, E,), ιχνοστοιχεία (σελήνιο, ψευδάργυρο κ.ά.), κυρίως άφθονα φρέσκα λαχανικά εποχής καθημερινά. Εστιάσετε στα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα καρότα, τα ραπανάκια, τις καυτερές πιπεριές, τα λεμόνια και το τζίντζερ. Επίσης, 3-4 φρούτα την ημέρα. Όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, ξηρούς καρπούς (ιδίως καρύδια που περιέχουν μεγάλη ποσότητα σεληνίου) και σπόρους.

Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά (βιταμίνες C, A, E), βοηθούν στο σχηματισμό των αντισωμάτων, των κυττάρων δηλαδή που καταστρέφουν τα μικρόβια – εισβολείς. Επειδή η φύση έχει προβλέψει από μόνη της τι χρειαζόμαστε την κάθε εποχή, προτιμήστε τα προϊόντα εποχής και μην ξεχνάτε πως, επειδή κάθε φρούτο και λαχανικό έχει τη δική του θρεπτική ιδιαιτερότητα, η ποικιλία στη διατροφή εξασφαλίζει μεγαλύτερα αποθέματα βιταμινών για τον οργανισμό μας.

Καταναλώνετε 1-2 φορές την εβδομάδα μικρά ψαράκια, δημητριακά, ωμούς και ανάλατους, ξηρούς καρπούς, σκόρδο και ελαιόλαδο. Ιδιαίτερα ευεργετικά για τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού φαίνεται να είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς. Το ελαιόλαδό μας είναι πηγή βιταμίνης Ε, ενώ οι ξηροί καρποί, τα μη αποφλοιωμένα δημητριακά, το κρέας και τα οστρακοειδή είναι πηγές ψευδαργύρου, ενός σημαντικού συμμάχου ενάντια στο κρυολόγημα. Η αλλισίνη του σκόρδου έχει έντονη αντιμικροβιακή δράση, ενώ τα ζωντανά στελέχη βακτηρίων (προβιοτικά) που προστίθενται στη διατροφή μέσω γάλακτος και γιαουρτιού, έχει βρεθεί πως παράγουν πρωτεΐνες που αδρανοποιούν παθογόνους οργανισμούς. Τέλος, η βιταμίνη Ε συντελεί στην παραγωγή β-κυττάρων, μιας ειδικής κατηγορίας λεμφοκυττάρων, με ουσιαστικό ρόλο σε ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

Πίνετε αρκετά ζεστά υγρά

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού βοηθάει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, προλαβαίνει τα σημάδια της κόπωσης και γενικότερα προάγει τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και του οργανισμού μας. Εκτός από νερό, μπορείτε να καταναλώνετε φυσικούς χυμούς (με μέτρο γιατί έχουν θερμίδες) και διάφορα ροφήματα όπως πράσινο τσάι, τσάι του βουνού, χαμομήλι.

Μαγειρέψτε σούπες

Οι ζεστές σούπες ενυδατώνουν τον οργανισμό και συγχρόνως καταπολεμούν τους ιούς. Δοκιμάστε κομματάκια πιπερόριζας, κρεμμύδια, καυτερή πιπεριά, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να καθαρίσει την βλέννα.

Άλλες τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν

Πλούσιες τροφές σε βιοφλαβανοιδή όπως το λάχανο, οι πράσινες πιπεριές και το εσωτερικό τους μέρος. Μαϊντανός, μπρόκολο, κρεμμυδάκια φρέσκα, πράσα, χυμός από φρέσκο λεμόνι, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια, ακτινίδια, μήλα, αχλάδια, ρόδια.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments